joi, 10 martie 2016

Despre marionetă-antrenor al creativității





Anca- Doina Ciobotaru, este cadru didactic la Universitatea de arte George Enescu din Iași , facultatea de teatru, cu o vasta experiență in domeniu. Este fondatoarea revistei Colocvii teatrale  și are și o indelungata activitate publicistică și editorială. Cartea recent aparută la Editura Artes din Iași și intitulată În căutarea marionetei este a cincea lucrare dedicată, în special, artei animației. Teoretician, practician și “iremediabil îndrăgostită de marionetă”, Anca-Doina Ciobotaru a pornit în căutarea unor elemente care s-o ajute să spună povestea marionetei. Este convinsă că marioneta merită mai multă atenție din partea specialiștilor, dar și a publicului, desi în îndelungata ei existență a fost ”admirată, uitată, adusă în față pentru palmares, victima ignoranței sau a orgoliului nostru. Are istorie, legi estetice și tehnici de antrenament proprii, dăruiește și primește, absoarbe și inundă, emoționează, binedispune, tulbură și lămurește, comunică. ”
Structurată pe cinci capitoel, cartea oferă informație trecută prin filtrul istoriei, dar și cel personal. Primul capitol se numește “În căutarea actorului ideal” Oare există? E vorba de actor sau de marioneta-actor? Răspunsul este argumentat cu o scurtă incursiune în istorie, cu citate și comentarii argumentate din literatura d specialitate. Statutul de actor al marionetei a fost dezbătut de Heinric von Kleist în eseul “Despre marionetă”. Pentru cei mai puțin inițiați este interesant de urmărit și de descoperit că despre ignoratul, uneori, teatru de păpuși și marionete au scris personalități marcante ale teatrului și literaturii mondiale și românești. Gordon Craig, Alfred Jarry, Maurice Maeterlinck, Arthur Schnitzler, William Butler Yeats, Hugo von Hofmannstahl, Paul Claudel sunt dor câțiva dintre cei enumerați de Anca - Doina Ciobotaru și care au pledat în favoarea teatrului de marionete ca un gen important în evoluția teatrului.Unii dintre cei menționați  compară poibilitățile de expresie scenică oferite de arta clasică cu cea a marionetelor, unindu-le sub semnul teatralității, dar “diferențiindu-le prin capacitatea lor de a transmite un mesaj metaforic.” Concluzia autoarei este că marioneta poate deveni un actor ideal doar dacă, marionetistul se retrage în umbra, în semn de respect și generozitate.
In capitolul al doilea, autoarea tratează problema “dualității estetice a marionetei personaj”. Arta teatrului de marionete este subsumată artei scenice, dar și artelor plastice. “Păpușa are o dublă identitate- actor și instrument/obiect, mânuitorul fiind obligat să își adapteze modul de interpretare caracteristicilor sistemului pe care îl anima”. Argumentează autoarea, pornind  în demersul ei de la o serie de articole celebre în epocă, că “în lumea păpușilor își găsesc locul formele cubiștilor, culorile puternice ale foviștilor, stilizările și reprezentările unei lumi răsturnate specific suprarealiștilor; neobișnuitul, imposibilul, avantgarda- toate se combină într-un discurs straniu, dar atrăgător”. Concluzia ar putea fi că teatrul de marionete este o artă de sine stătătoare, care are interferențe cu mai toate celelalte arte.
În capitolul al treilea intitulat “Explorări spațio-temporale”, Anca-Doina Ciobotaru face o trecere în revistă, cu ilustrații, a evoluției marionetei la diverse popoare din Africa în India și Bali, apoi China, Europa și România. Sunt amintite stiluri tradiționale, unele păstrate până în zilele noastre, ample descrieri ale tipurilor de marionete, tehnici de mânuire, trupe celebre, personaje, existente ca extensii în mai multe culturi, precum Guignol( frate cu Petrușka, Vasilache, Punch, Pulcinella).
Capitolul al patrulea “În căutarea semnificațiilor” ne oferă o amplă analiză a ideii că păpușa este un semn teatral care are forme și funcții multiple de indicator, simbol, metaforă. Autoarea se declară adepta teoriei care atribuie artistului ca însușire principlă “imaginația creatoare. Păpușarul este cel care absoarbe realitatea și o retransmite, printr-o stilizare deformată, cu evidente intenții stilistice. Imaginația sa va filtra tot ce a acumulat anterior, prin intermediul cunoașterii, al inteligenței emoționale și a spiritului său ludic; toate acestea îl vor transforma într-un căutător de semnificații”.  Păpușarul oglinda vremii sale, marioneta purtătoare de idealuri sau e cea care tratează cu umor problematica societăților prin care trece? ”Păpușile sintetizează istoria unei clipe în care oamenii acced la subtilitate și au putearea să înțeleagă adevărulcu zâmbetul pe buze, fie el și amar”. Se simte și în acest capitol, ca și din întreaga carte, spiritual iscoditor, cercetător al autoarei pasionată de subiect care a ajuns la unele concluzii nu doar studiind, dar și din practica de zi cu zi.
Capitolul al cincilea este alcătuit din mai multe subcapitole care fac referiri la spectacolele-atelier pe care autoarea le-a pus în scena la facultate. Fiecare asemenea atelier a pornit de la o preocupare teoretică, cum ar fi:relația dintre elementele de limbaj, rolul lor în structurarea imaginii scenice și a conflictului dramatic, cautarea raportului dintre elementele statice și dinamice, de natură plastică și interpretativă dintre formă și idee, etc. Studenții au avut de a face cu exercițiul prezențelor simultane, cu dublarea jocului actorului cu cel al marionetei.”Personajele apăreau în dublă ipostază- umană și de obiect animat- dar, aveau același punct de pornire- semnul teatral.” Autoarea este de părere că “antrenamentul specific tehnicii de animare a marionetei trebuie să pornească de la înțelegerea principiilor fundamentale ale artei dramatice, dar și a noțiunilor despre tehnicile corpului”. Toate acestea și multe altele sunt exemplificate pornind de la studiul la clasă.
Implicare, imaginație, observație ar putea să constituie principiile unui spectacol pentru copii, implicarea publicului pe un traseu inițiatic, marioneta ca antrenor al creativității, perseverenței, tehnicii și a cărei artă este un mod de viață, iată argumentele care pledează pentru ca această carte să facă parte din biblioteca oricărui iubitor de teatru și ar putea constituit o baza pentru viitoare dezbateri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu