marți, 6 iulie 2021

Lecția Maiei Morgenstern



Într-un mod cât se poate de elegant, Teatrul Evreiesc de Stat a răspuns atacurilor antisemite primte pe mailul oficial și adresate managerului și actriței Maia Morgenstern și familiei sale, colectivului instituției, oferind gratuit O lecție de bune maniere.  Un spectacol din 2017, pornit de la un text semnat de Jean-Claude Grumberg, regizat de Alexandru Berceanu și interpretat de Maia Morgenstern. Dramaturg și scriitor pentru copii, Grumberg este laureat al Premiului Molière al Academiei Franceze, dar și scenarist al unor filme celebre semnate de Costas- Gavra, François Truffaut. A cochetat și cu actoria. Lecția pe care ne-o predă este compusă dintr-o serie de reflecții după evenimentele din 11 septembrie 2001, este rezultatul unor lecturi mai profunde și conține sfaturi indispensabile de savoir- vivre. 

„Dacă din nefericire, nu am reușit să vă smulg măcar un zâmbet, să știți că există două motive pentru acest eșec. Primul este că dezgustul dvs. este mai mare decât simțul umorului, extrem de solicitat de discursurile actuale și asta vă face cinste. În al doilea rând,  nu prea îndrăznesc să mă gândesc serios la asta, tu aderi mai mult sau mai puțin la cuvintele citate și tocmai această ipoteză, odată formulată mă face să râd, pentru că râsul este caracteristic omului. Nu ura, fie ea religioasă, socială, literară, politică, artistică, strălucitoare, râsete, nu ură.” Deci râsul, și nu ura! În ultimul timp uităm să râdem și facem loc urii. Un negru poate fi ușor de recunoscut la un dineu, dar cum recunoaștem un evreu? Răzbate din textul lui Grumberg o ironie caustică, o durere profundă. Dramaturgul face referire la niște texte antisemite apărute pe la 1900. Începutul piesei este al unei conferințe, cu tot arsenalul ei: tribuna, masă, pahar și apă, și nimic nu prevede evoluția discursului.  Se adaugă un ecran pe care se perindă diferite imagini grafice. Se vorbește despre cele 19 tare corporale prin care recunoști un evreu (doctorul Celticus), urmează citate din altă carte (Georges Montandon) si din Louis Ferdinand Cèline, pline de ură și care conturează un portret fizic și psihologic degradant al evreului așa cum l-au ”creionat” cei trei autori antisemiți. 

Putem reproșa textului lui Grumberg un anume simplism, dar interpretarea Maiei Morgenstern în rolul Conferențiarului este impecabilă. Treceri subtile sau bruște de la un ton la altul, ironic, serios, schimbări de voce, o știință a rostirii fără cusur, o trăire de stări  extrem de intensă, mimica, parodie, dans, cântec compun o altă lecție a spectacolului, una de actorie. Ar fi fost nevoie de suportul publicul din sală, căruia i se adresează din când în când, de căldura aplauzelor, pe care sunt sigură că le-a simțit și vreau să cred că a simțit și imensul val de solidaritate față de ce i-a fost dat să trăiască în luna martie.

"Acest spectacol, este interzis tuturor celor care îndeamna la ură, de orice natură ar fi ea. Tuturor celor care îndeamnă la xenofobie și la ostilități. Tuturor celor care au uitat de umanitate. Tuturor celor ce au uitat să râdă, să facă haz de necaz", este mesajul TES.




Teatrul Evreiesc de Stat- O lecție de bune maniere de Jean-Claude Grumberg. Regie și scenografie: Alexandru Berceanu. Grafiă: Manuela Marcovici. Distribuție: Maia Morgenstern. Data vizionării: 30 martie 2021.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu