vineri, 24 aprilie 2015

Două cărți, un singur autor: Constantin Brehnescu





Actor păpușar, regizor și scenarist din dulcele târg al Ieșilor, Constantin Brehnescu ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani, are un sac doldora de amintiri. În bagajul său își găsesc loc zeci de spectacole (120 de premiere), premii, scenarii, prezențe la diverse colocvii legate de teatrul de păpuși care în opinia sa este o lume deschisă unor combinații dintre cele mai atractive și unitar îmbinate: păpușărie- dans- muzică- actorie – pantomime. A pus umărul la construirea noii clădiri a Teatrului Luceafărul din Iași, a participat activ la definirea profilului artistic al teatrului de păpuși, ce a devenit teatrul pentru copii și tineret.
Una dintre  lucrările sale, apărută sub egida Teatrului pentru copii și tineret Luceafărul și Editura Timpul, se numește Teatrul visat. Este o carte de amintiri despre perioada în care se ducea, la Iași, lupta pentru o nouă clădire pentru teatrul de păpuși, situată în centru urbei. O luptă dusă de Natalia Dănăilă, directoarea de atunci a instituție și soția autorului. Împreună au ostenit și au reușit după zece ani să-și vadă visul cu ochii. Cartea este scrisă cu duioșie, cu evlavie, dar din ea răzbate și multă ”durere” față de unii oameni, de piedicile întâlnite în cale. Însă nu există vreun reproș, ci numai durere. Dar, cartea se constituie și într-un discret poem de dragoste față de Lulușa, cum o alinta pe Natalia Dănăilă, cu care a trăit bucurii, speranțe, dezamăgiri, realizări rămase în memoria afectivă și spirituală a artei păpușărești, dar și a teatrului în general. Este astfel creionat portretul unui om răzbătător, sigur și ferm, al unei personalități care a reprezintă un capitol important din istoria genului în România. Un portret semnat de un autor pentru care iubirea și admirația pentru soția sa,dăinuie peste timp, devenind și mai solidă.
În 2014,Constantin Brehnescu semnează o carte cu un titlu incitant și foarte la modă Check-in-ul cu bască. Imediat, gândul m-a dus la călătorie. Și nu m-am înșelat! Autorul a visat de mic să zboare cu avionul, “să privesc la cer sorbind din ochi zborul aeroplanelor. Și ce n-aș fi dat să pot pluti și eu printre nori măcar câteva clipe…” Și a zburat pe unde nici nu a visat, însoțit de o bască tricotată de o bunicuță. Sunt povestite întâmpări din multele turnee, deplasări cu teatrul din Iași sau în calitatea sa de regizor, este descris momentul când a participat la întemeierea unui teatru pentru copii la Damasc, în Siria, alături de Dorina Tănăsescu, una dintre marile marionetiste din istorie. Sunt exprimate păreri critice referitoare la spectacolele pe care le-a vizionat în aceste deplasări, sunt amintite întâlnirile cu Jozef Szajna teoreticianul, regizorul, scenaristul, scenograful și graficianul ale cărui spectacole, impactul pe care spectacolele sale le-au produs asupra celor care au avut șansa să le vizioneze. Din nou, sunt făcute considerații pertinente privind teatrul de copii, din perspectiva regizorului care se gândește urmărind reacțiile celor mici, dacă a intuit corect psihologia vârstei copilului, ceva de altfel obligatoriu, dacă ritmul spectacolului este cel corect. “După cum se știe, spectatorul copil e sublime prin sinceritatea lui”, de aceea e greu să știi dinainte cum vor reacționa. Autorul privește cu nostalgie spre trecut, se întreabă dacă a bătut cărările lumii degeaba, dar consideră că toate l-au îmbogățit, că i-au fost de mare folos în viață și în carieră. “Dacă ele, în final, se pot evidenția în reprezentațiile aflate pe afișele și programele teatrelor, dacă, prin tot ceea ce am scris, am imaginat și am pus în scenă am ajuns să contribui la îndrumarea fiecăruia dintre copiii spectatori nu spre a deveni Zmei, Balauri și Hârci, ci spre înalta calitate de OM”, atunci am spune noi, misiunea este îndeplinită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu