vineri, 24 aprilie 2015

Jos masca la "Masca"!



Teatrul Masca aniversează 25 de ani de existență în acest an. Inființat ca un teatru gestual, de pantomimă și mișcare corporală din Romania, el s-a afirmat de-a lugul timpului ca un fenomen conceptual unic. Din informațiile culese de pe site-ul instituției am spicuit câteva elemente interesante. Cele două direcții spre care s-a îndreptat teatrul Masca au fost: teatrul de stradă (Commedia del’ arte, statui vivante, teatru medieval, marionete de mari dimensiuni) și cel de interior (repertoriu clasic ce se apropie de teatru-dans,fără cuvinte sau cu un dialog minim) accentul căzând pe actor “depozitarul unic al misterului teatral”.
          Spectacolul Comedianții, ultima premieră a teatrului, este punctul final al unui proiect destinat Commediei del’ arte, o “aventură” pornită cu ceva timp în urmă, prin colaborarea cu Michele Modesto Casarin, regizor şi actor italian, un maestru al genului şi cu artistul veneţian Stefano Perocco di Meduna – unul din cei mai mari creatori de măşti ai Europei. Spectacolul este inspirat din Teatrul comic a lui Goldoni și încearcă să redea farmecul Commediei del’ arte prin principalii ei “făuritori, actori și actrițe.
          „Povestind secretele nespuse ale acestor bărbați extraordinari și femei memorabile, aș vrea să aduc un omagiu unei epoci care a influențat istoria teatrului și mi-a încălzit inima”, a spus despre acest proiect regizorul Michele Modesto Casarin. Formula de”teatru în teatru” este extrem de benefică pentru spectator care face cunoștiință mai ușor cu ce înseamnă o repetiție, cum se frământă actorii, prin ce cazne trec până ajung să “prindă” sufletul, sensul, esența personajului pe care îl au de jucat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu