vineri, 12 iunie 2020

O viață de artist


Este actriţa care, cu un talent cu totul şi cu totul ieşit din comun, cu suflet vibrant şi gândire profundă, dăruieşte viaţă păpuşilor sale. Este creatoarea unei impresionante şi strălucitoare galerii de roluri, în care i-au fost admirate superba mânuire şi interpretare, înaltul rafinament artistic. Aneta Forna Christu este un virtuoz al unor claviaturi de o mare fineţe, care au strălucire şi sunt şlefuite cu mare minuţiozitate. Cu o tehnică desăvârşită, într-o artă unică, specială, aceea de artist mânuitor, Aneta Forna Christu şi-a pus fiecare creaţie sub semnul unei mari exigenţe. Este artistul „bolnav” de perfecţiune, care vrea mai mult, caută mereu, nu se mulţumeşte cu puţin, se agită, se „îmbolnăveşte” pentru lucrarea sa. Este un creator neliniştit ce ştie să valorifice obstacolele, limitele”, o caracterizează Anaid Tavitian pe Aneta Forna Hristu, „păpușarul cu suflet de copil”.
Anaid Tavitian și-a făcut o profesiune de credință din a concepe cărți despre viața culturală sau personalitățile teatrale din orașul de la malul mării. Aneta Forna Christu a ajuns, din întâmplare, la Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare” în 1957. Totul s-a întâmplat într-o vară, înainte de a lua decizia dacă merg la facultate sau nu. Teatrul de Păpuşi Constanţa pusese un afiş în oraş că organizează cursuri pentru actori - păpuşari, în special bărbaţi şi aşa a început totul. Din zece candidaţi, au ales trei bărbaţi şi pe mine. La scurt timp, la data de 1 octombrie 1957, am dat concurs şi după aceea au început cursurile. Îmi amintesc că am învăţat psihologia copilului şi limbi străine.Totul era atât de frumos”, Din 1957 și până la pensionare a jucat zeci de roluri, a avut cronici dintre cele mai elogioase, a fost mentor pentru generații întregi de păpușari,a luat premii la mai toate manifestările la care a participat. Roluri ca cele din Micul Prinț,Copilul din stele,Regele Cerb, Roxi și bătrânul leu au rămas în memoria celor ce au văzut-o, dar și în istoria teatrului din Constața. Cartea apărută la editura Ex Ponto conține o confesiune a actriței, un bogat material fotografic, extrase din cronici, interviuri, o listă cu premii, gânduri dedicate actriței de colegi, prieteni, regizori toate subliniind calitățile excepționale ca actriță și ca om, dăruirea, talentul, priceperea, tehnica, toate conturând portretul unei personalități despre care regizorul Cristian Pepino spunea că este „un bun național”. A lucrat cu cei mai importanți regizori ((Claudiu Cristescu, Margareta Niculescu, Ștefan Lenkisch, Geo Berechet, Horia Davidescu, Andrei Belgrader, Silviu Purcărete, Cristian Pepino), a pus în scenă spectacole, a avut recitaluri foarte bine primite de public și critică. O viață dedicată teatrului, “unui artist îi trebuie cele mai creatoare ingrediente: chemare, talent, imaginație, pasiune, studiu, tehnică, răbdare și DRAGOSTE”, îmi mărturisea într-o convorbire avută cu ceva ani în urmă. Viața ei s-a centrat pe teatru, dar și pe viața de familie, fata și nepoții, trăitori pe alte meleaguri, fiind rațiunea ei de a fi. A stat o perioadă în America, dar albastrul de Voroneț al mării a adus-o acasă.
Paginile din cartea vieții unei actrițe reprezintă un document care poate învinge efemeritatea artei, iar Aneta Forna Christu este dovada că magia copilăriei care a călăuzit-o i-a păstrat sufletul de copil.
O carte care se adaugă la puținele mărturii existente despre teatrul de păpuși, despre oamenii lui minunați, despre istoria lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu