duminică, 30 ianuarie 2022

Copacii mor în picioare

 

Zalău este un oraș în care nu există teatru, dar există Asociația Pro Teatru, care încă de la înființare, și-a propus să  promoveze cultura, să îmbunătățească viață culturală a orașului. Iată cum spectacolul Verde tăiat, produs de Asociația Pro Teatru, a fost nominalizat la Premiul UNITER, la categoria “Cel mai bun spectacol” și selecționat pentru Festivalul Național de Teatru.

L-am ratat în Festivalul Bucharest Fringe și m-am bucurat că a fost inclus pe agenda FNT, alături de alte spectacole de teatru document. Verde tăiat are la bază o poveste reală, petrecută în 2019, când un pădurar este omorât pentru că a surprins un transport de lemn, tăiat ilegal.  Un fapt îndelung mediatizat și ale cărui ecouri s-au stins pe parcurs.  Ce mai contau niște copaci tăiați, când au fost păduri întregi devastate. A mai murit un om pentru că și-a făcut datoria  civică, corupția ucide, dar nimeni nu e vinovat. În România, în care odinioară erau “codri verzi”, puterea are dreptate, cei puși în funcții mint, fură, omoară.

Alexandra Felseghi a scris un scenariu extrem de documentat, de elaborat, cu replici vii, cu personaje viabile, puternice. Soția pădurarului, un fel de Vitoria Lipan, știe cine e vinovat de moartea soțului, cum s-a întâmplat, dar nu poate dovedi. Vrea dreptate, dar e prea mică pentru un război așa de mare. Toți știu (primarul, poliția), dar se fac că nu știu. Ei au puterea. Ei dețin adevărul suprem. Ei și numai ei!"Ce credeţi, că aşa se rezolvă la noi problemele? Prin spirit justiţiar?" Pădurarul s-a aflat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. A murit din cauze naturale, așa spune raportul. Procurorul venit de la București, în satul uitat de lume din Maramureș, nu poate face nimic.

Adina Lazăr, regizoarea spectacolului, a pus accentul pe prezentarea faptelor prin simplitatea, sobrietatea, austeritatea scenografică, ceea ce aduce și mai multă emoție.  O scenă dominată de un trunchi de copac, altădată semeț, de cioturi triste ale altor copaci. Autenticitatea este subliniată de accentul specific zonei, folosit de actori, de muzica tradițională, plină de dor și jale, de imaginile video, simple care susțin povestea.

Cel mai bine închegat personaj este cel al soției pădurarului, interpretat de Irina Sibef. O femeie îndurerată care-și caută dreptatea, deloc fragilă, hotărâtă, dezamăgită."Plecăm să nu mai vedem atâta verde tăiat", spune ea, și  pentru că doare, și pentru că nu se face dreptate. Se rupe de “acasă” al ei, cu sufletul rănit.

Răzvan Bănuț este primarul corupt, capul mafiei lemnului, un fel de lup blând care zgârie rău. Actorul trece de la aparenta blândețe la aroganță, persiflare, cinism. Procurorul venit de la București este interpretat de Florin Suciu, care dă personajului un calm aparent, are adesea tonul ridicat, nu poate face față, însă, primarului versat. Emilian Cifor, joacă dublu rol. Vecinul, aparent bunul prieten și pe Șeful Ocolului Silvic (șovăitor, slab, temător).

Imaginea de final, cu soția care ia cu ea o ramură verde într-o casetă de sticlă, ca simbol al vieții, al tinereții, al speranței pierdute, este emoționantă. Îți dă o stare de tristețe, de inutilitate, de neputință, de neîncredere. Firesc, te întrebi: se vor rupe vreodată lanțurile dreptății?

Asociația Pro Teatru, Zalău- Verde tăiat de Alexandra Felseghi. Regia: Adina Lazăr. Scenografia: Andreea Tecla. Muzica: Adrian Piciorea. Distribuția: Irina Sibef, Răzvan Bănuț, Emanuel  Cifor, Florin Suciu. Data vizionării: 8 noiembrie 2021.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu