miercuri, 24 mai 2023

Magia poveștii fără vârstă

 

Printre ultimele premiere ale Teatrului Național Radiofonic pentru copii s-a numărat și Spărgătorul de nuci și Regele șoarecilor, dramatizarea și regia fiind semnate de Diana Maria Mihailopol. Spectacolul a fost realizat pentru a marca bicentenarul morții scriitorului E.T.A.Hoffmann (1776-1822).

Audiția mi-a trezit amintiri din cele mai diverse, unele care veneau din copilărie când stăteam cu urechea lipită de radio, altele de pe vremea când lucram la teatru și am văzut un mini spectacol făcut pentru Crăciun de Cătălina Buzoianu.

Povestea scrisă de prusacul Ernst Theodor Amadeus Hoffmann  a apărut în 1816, iar Alexandre Dumas, în 1840, a scris o versiune proprie care a stat la baza libretului baletului lui Piotr Ilici Ceaikovski din 1892.

Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor spune istoria Mariei și a fratelui ei, Fritz,  care în noaptea de Crăciun așteaptă să vadă ce cadouri le aduce nașul lor, Drosselmayer, un ceasornicar și inventator iscusit. Așteaptă cu nerăbdarea oricărui copil din orice timp, plini de emoție. Și, ce să vezi? Un castel cu mecanism de ceas și cu tot felul de omuleți care vin și pleacă. Atenția Mariei este atrasă de un spărgător de nuci, urât și ponosit, care, la un moment dat,  va prinde viață. Si, de aici, povestea își urmează cursul. Ca la un semn, toate jucăriile devin ființe vii, apare și o armată de șoricei, însoțiți de regele lor, cu șapte capete și au loc o serie de întâmplări neobișnuite. Astfel, suntem părtași la o noapte de magie, într-o lume fascinantă. Am încălecat pe-o șa, dar nu vă spun povestea toată.

Diana Maria Mihailopol a alcătuit un scenariu coerent, alert, care aduce ceva din poezia Sărbătorilor de iarnă, din exuberanța emoțiilor în fața pomului de Crăciun, din neastâmpărul copiilor. Închizi ochii și ești în poveste. A știut să dozeze, să extragă esențialul, a alcătuit o distribuție potrivită fiecărui personaj, cu actori din generații diferite și a folosit, pe lângă muzica lui Ceaikovski, inserturi de jazz, propuse de regizorul muzical Andrei Miricescu, care fac ca audiția să fie pe placul și a celor mici, dar și a celor mai mari. Combinația de muzică clasică cu jazz, interpretarea actoricească, citirea poveștii de către regizoare fac din spectacolul Spărgătorul de nuci și Regele șoarecilor, unul pe care să vrei să-l asculți iar și iar.

Diana Maria Mihailopol mărturisea: „Am acceptat soluțiile și mijloacele artistice propuse de regizorul muzical, Andrei Miricescu, acelea de a adăuga, pe lângă cunoscutele fragmente muzicale ale lui Ceaikovski, variațiuni pe tema Spargatorului de nuci din zona jazzului. Astfel, Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor iese din tiparul basmului tradițional și din forma de expresie tipică a spectacolelor pentru copii, tinde, în această încercare scriptică, spre o formă deschisă către adolescenți și adulți, dorind să definească starea trăită în timpul în care Marie Stahlbaum traversa din ungherul izolat al copilăriei către epoca personală a tinereții, ca noua perioadă care se cere trăită”. 

Distribuția, extrem de numeroasă, s-a pliat pe intențiile regizoarei, actorii au intrat în joc cu entuziasm și plăcere. O notă de prospețime e dată de interpreții Mariei și a lui Fritz, Alina Rotaru și Eric Deliu, alături de Marian Râlea (Drosselmayer), Lucian Ionescu (Spărgătorul de nuci), Marius Manole (Regele Șoarecilor), Mihai Gruia Sandu (Povestitorul), în rolurile principale. Și ceilalți actori au realizat partituri bune în roluri de mai mică întindere.

Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor, o poveste pe care s-o asculți, nu numai de sărbători și, dacă ai imaginație poți trăi alături de fiecare persoanaj. 


Teatrul Național Radiofonic pentru copii- Spărgătorul de nuci și Regele șoarecilor  de E.T.A. Hoffman. Traducere: Gustav Gusti. Dramatizare și regia artistică: Diana Maria Mihailopol. Redactor  coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Mircea Crăiniceanu. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Regia muzicală: Andrei Miricescu. Distribuția: Marian Râlea, Alina Rotaru, Marius Manole, Lucian Ionescu, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Angela Ioan, Manuela Ciucur, Ionuț Grama, Marcela Motoc, Eric Deliu, Catinca Radu, Mircea Alexandru Băluță, Cezar Antal, Marian Lepădatu, Oana Jindiceanu, Vera Linguraru, Daniel Tudorică, Mugur Dumitriu, Alin Aronovici, Cristiana Mihai, Voicu Hertel și Mihai Gruia Sandu. Data audiției: 25 și 26 decembrie 2022.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu