miercuri, 24 mai 2023

Cine este și ce vrea Rosalinda?


O vizită virtuală la Teatrul pentru tineret și copii Gong din Sibiu mi-a oferit posibilitatea de a vedea una dintre ultimele producții ale instituției sibiene, Vaca Rosalinda. 

Vaca Rosalinda este un spectacol muzical, o fabulă muzicală ( cum este menționat în prezentarea spectacolului) și se adresează copiilor peste 5 ani. Textul de spectacol este o adaptare după Andri Beyeler, scriitor elvețian, născut în 1976, laureat al Premiului Frații Grimm, al Premiului german pentru teatru de tineret. Eliza Păuna a scris scenariul, muzica a compus-o Charlie Fălămaș. Lor li se alătură  Alexandra Șerban/ Raluca Răduca, Paul Bondane și Anton Balint, participând activ și la conceptul de spectacol.

Cine este vaca Rosalinda? Este cea mai specială și mai enervantă vacă din univers, care crește la ferma unui om cumsecade. Viața ei alături de alte animale nu e ușoară pentru că “suratele” ei nu se comportă conform standardelor ei. Le ceartă, le face morală. O supără porcul care se tăvălește în noroi, câinele care nu are maniere când mănâncă, găina care cotcodăcește pentru că, auzi tu, a făcut un  ou, peștele care face baie gol. Enervat, stăpânul Rosalindei decide s-o trimită în Africa, sperând că așa va avea liniște. Însă, Rosalinda nu se dezminte și scoate din țâțâni și animalele din junglă, care vin la ferma omului nostru. Fiecare animal are o poveste, încearcă să-și găsească locul potrivit. Sunt povești pline de umor, de un comic irezistibil și printre rânduri poți desluși mesaje despre prietenie, toleranță, despre faptul că trebuie să ne acceptăm unii pe alții, cu bune și cu rele, despre puterea negativă a criticii în exces, dar, mai ales, despre puterea tămăduitoare a muzicii.



Spectacolul de la Teatrul Gong este o surpriză foarte plăcută. Fără păpuși, fără decor, doar muzică, instrumente muzicale și actori care cântă și joacă. Interpeții (Eliza Păuna, Charlie Fălămaș, Raluca Răduca, Paul Bondane și Anton Balint) sunt tineri și extrem de entuziaști, de dispuși la joacă, dar la una serioasă. De fapt, ai senzația că ești la un concert în toată regula. Se cântă live cu voce și la instrumente (pian, tobe, chitară, cajon, clape, trompetă, fluier, tamburină, drâmbă, maracos, clopote tubulare, cabasa), toți interpreții fiind extrem de muzicali, plini de energie. Se vede și se simte că le place ce fac, sunt proaspeți, iar spectacolul este inedit, plin de imaginație, ieșit din canoanele tradiționale ale unui spectacol pentru copii.


Teatrul pentru copii și tineret „Gong”, Sibiu- Vaca Rosalinda de Eliza Păuna după Andri Beyeler. Muzica: Charlie Fălămaș. Conceptul și distribuția: Alexandra Șerban/ Raluca Răduca, Eliza Păuna, Charlie Fălămaș, Paul Bondane, Anton Balint. Data vizionării: 10 decembrie 2022.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu