vineri, 3 noiembrie 2023

Un broscoi frumos și manierat

 

Teatrul pentru copii și tineret Vasilache din Botoșani sărbătorește cei 70 de ani de la înființare (1 mai 1953) pe parcursul întregului an. Sub sloganul 70 de ani de tinerețe (fără bătrânețe)” au loc diverse manifestări, premiere, prezențe la festivaluri interne și externe, ateliere care să marcheze activitatea unui teatru pentru copii cu o istorie, un trecut, un prezent și, sperăm, un viitor fără nori și care să nu fie umbrit de proiectul de ordonanță propus de guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Ultima premieră a teatrului a fost Prințul fermecat, regizat de actorul Florin Iftode. Este o adaptare după un basm al Fraților Grimm. Mai cunoscut sub denumirea de Prințul broască și apărut în 1812, povestea a cunoscut numeroase variante, versiuni, adaptări. Dar, important e mesajul: să nu judecăm ceva sau pe cineva după aparențe. Ne putem înșela!

Florin Iftode a păstrat schema poveștii clasice, dar a îmbunătățit-o, aducând în scenă situații și personaje noi. Două țestoase Ninja antrenant cuplul Florin Iftode și Alin Gheorghiu), care leagă și dezleagă acțiunea, care o dinamizează prin mișcări hip-hop sau pe ghicitoarea Medusa. Un basm nu poate să nu aibă și o ghicitoare, nu-i așa? Împăratul plânge după fiul dispărut, Medusa nu îl poate vedea în globul ei fermecat, vrăjitoarea anunță că l-a transformat pe prinț într-o  broască. Cei doi Ninja, “înarmați” cu un portret robot, pleacă în căutarea prințului fermecat, aleg din sală doi copii (spre deliciul celor mici) care ar trebui să se potrivească portretului, “înalt, frumos” și dau peste un broscoi. Apare prințesa, scapă mingea de aur în apă, broscuța pune condiții greu de acceptat pentru a scoate mingea din apă (să petreacă noaptea la palat, în camera prințesei, să fie sărutat de ea). Toate bune și frumoase, iar finalul e bineștiut.

Scenariul e presărat cu replici bine ticluite („nu e bine să-i disprețuiești pe cei care te-au ajutat”), muzica apelează și la   prelucrări după cunoscute bucăți muzicale, scenografia este simplă, funcțională și este semnată de Gelu Rîșca. Florin Iftode se folosește de unele mici trucuri pentru a condimenta povestea și acțiunea. De exemplu, broscoiului i se oferă un meniu din lăcuste sau muște (foarte în trend, în curând și în supermarket-urile noastre!), înainte de sărutul prințesei, broscoiul folosește o apă de gură. Costumele sunt colorate, elaborate, iar păpușile (prințul broască și frații” lui) sunt simpatice, mobile. O mențiune specială pentru mânuirea personajului principal (Renata Voloșcu) care are viață. Unii actori joacă mai multe personaje, dar neavând o distribuție pe roluri îi voi numi în ordinea din program: Renata Voloșcu, Oana Asofiei, Florin Iftode, Alin Gheorghiu, Ioan Buta, Marius Rusu, Cosmin Tanasă, Andrei Bordianu, Pavel Petrași, Adelina Cojocariu.

Prințul fermecat este un spectacol interactiv, amuzant, în care se mânuiește, se dansează și care se încadrează în linia generală a spectacolelor pentru copii din ultima vreme: curat, corect.

Teatrul pentru copii și tineret Vasilache, Botoșani- Prințul fermecat după Frații Grimm. Regia și scenariul: Florin Iftode. Scenografia: Gelu Rîșca. Distribuție: Renata Voloșcu, Oana Asofiei, Florin Iftode, Alin Gheorghiu, Ioan Buta, Marius Rusu, Cosmin Tanasă, Andrei Bordianu, Pavel Petrași, Adelina Cojocariu. Data premierei: 4 mai 2023.

 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu