vineri, 3 noiembrie 2023

Năzdrăvanul

 


Noua premieră a Teatrului Arlechino din Brașov, Neghiniță, are la bază povestea lui Barbu Ștefănescu Delavrancea. Este una dintre cele mai citite povești ale copilăriei, nu foarte des montată scenic. O parabolă despre adevăr și minciună, despre lingușire și vorbe alese. Atunci când ceva nu ne convine am vrea să fim mințiți sau lingușiți, pentru că adevărul este dureros, uneori.

       Neghiniță, frate bun cu Tom Degețel al lui Charles Perrault, vine pe lume ca să aline suferința a doi bătrâni ce își doreau un copil. Neghiniță, “gândul lumii”, “mic cât o bobiță”, năzbâtios, ca orice copil, trece printr-o serie de aventuri, dă replici pline de miez  (“Când e mic face nebunii fiindcă e mic; când e la tinerețe face nebunii fiindcă e tânăr, iar la bătrânețe se gândește la nebunii fiindcă nu le poate face…”),  încurcă și descurcă, intră în urechia împăratului, a miniștrilor săi. În drumul său, Neghiniță se întâlnește cu ariciul albăstrici, vulturul pleșuv, căluți nărăvași și care, ca în orice basm vor sari sa-l ajute la nevoie.

       Regizorul Geo Balint a adaptat textul clasic, păstrând povestea, dar aducându-l mai spre zilele noastre („tatăl” lui Neghiniță e plecat la pescuit și la”taxe și impozite”, ședințe de guvern,  grevă în piață, etc.). În felul acesta, și adulții se pot amuza. Scenografia (Tünde Tomos) este simplă, formată din panouri de diferite mărimi și forme care se mișcă pe roți. Când vorbim despre păpuși, distingem mai multe tipuri, Avem capete supradimensionate, extrem de expresive, fiecare personaj având trăsături distinctive, bine conturate, mâini mari. Tünde Tomos și-a creat un stil propriu de păpuși elaborate, lucrate la amănunt și care atrag atenția, zici “uau” când le vezi. Neghiniță este o păpușă cu gabit, simpatică, mânuită corect și care, în ciuda staturii sale mici, reușește să umple scena.  Muzica lui Ciprian Manta este cantabilă, cântecelul lui Neghiniță, de exemplu,  ar putea deveni șlagăr. O distribuție numeroasă ( Erika Mihaly, Alexandru Dobrescu, Cecilia Negru, Anca Badea, Adrian Dobrescu, Eliza Muraru, Dan Zorilă, Petronela Rujan, Marius Stroe, Alexandra Dumitrescu, Adrian Iuga) în care fiecare actor se străduiește să spună povestea personajului/personajelor sale cât mai veridic.

       Spectacolul Neghiniță este o opțiune repertorială de luat în seamă pentru valorificarea unui basm din literatura română și care, în lumea nebună, nebună în care trăim ne face să reflectăm la copilărie, la valori perene ca bunul simț, prietenia, ajutorul dezinteresat, etc. Pentru cei mici spectacolul este vesel, atractiv pentru păpușile supradimensionate, muzica e alertă, dar pe mine acest déjà- vu nu m-a impresionat.

Teatrul pentru copii și tineret Arlechino Brașov- Neghiniță după B.Șt. Delavrancea. Regia și scenariul: Geo Balint. Scenografia: Tünde Tomos. Muzica: Ciprian Manta. Distribuția: Erika Mihaly, Alexandru Dobrescu, Cecilia Negru, Anca Badea, Adrian Dobrescu, Eliza Muraru, Dan Zorilă, Petronela Rujan, Marius Stroe, Alexandra Dumitrescu, Adrian Iuga. Data premierei: 26 martie 2023.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu