luni, 22 iulie 2024

Suflet de păpușar


Noua carte semnată de Toma Hogea este dedicată Mariei Mierluț, artist păpușar și regizoare cunoscută, cu o activitate remarcabilă la Teatrul Ariel din Târgu Mureș, dar și pe alte scene de profil. Cartea este rezultatul admirației, prețuirii, respectului, dar, mai ales, al unei profunde prietenii. Toma Hogea spunea într-un interviu că după mama, Mimi a fost cel mai important om din viața mea”. Păpușa eram eu. Omul de teatru Maria Mierluț este o oglindă a activității și vieții Mariei Mierluț, o documentare amănunțită în arhiva personală a autorului și a regizoarei, chiar și în cea a unor teatre. “Un actor păpușar bun, ca orice actor, trebuie să fie un Artist care își însușește ideile, emoțiile textului, îmbogățindu-le cu fantezia și sinceritatea trăirii sale. Ca orice Artist, el trebuie să nu obosescă, să învețe toată viața această minunată profesie, să-i placă la nebunie ce face, să se dăruiască întotdeauna cu bucurie”, unul dintre multele citate care sună ca un fel de profesiune de credință.

După un cuvânt înainte semnat de prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu, de la Universitatea din Iași, urmează o scrisoare de dragoste adresată de Mimi Mierluț lui Toma Hogea și în care sunt evocate momentele prieteniei de o viață dintre cei doi. Cartea este structurată în mai multe capitole. Primul este dedicat interviurilor. Un bogat material cules din presă, din care rezultă unele coordinate ale personalității lui Mimi Mierluț, găsim și multe răspunsuri legate de meserie, de credință, de prietenie, de artă. Capitolul Viața ca spectacol ne oferă un tablou cât mai complet al drumului artistic de actor păpușar sau regizor prin teatrele din țară al lui Mimi Mierluț, ilustrat prin afișe, schițe de personaje, fotografii din spectacole, dar și facsimile după scrisori de mulțumire sau de admirație, semnate de Eustațiu Gregorian, Anaid Tvitian, Patrel Berceanu, momente din multele participări la festivalurile de profil din România sau de la Chișinău. Nu putea să lipsească din carte capitolul dedicat cronicilor la spectacolele regizate de Maria Mierluț, nu sunt multe, dar sunt importante. Un capitol consistent, intitulat Spectacolul ca viață, adună laolaltă fotocopii după diplomele de participare la festivaluiri, în calitate de președinte sau membru de juriu sau după premiile primite, fotografii color de la întâlnirile pe care mulți dintre noi le-am avut cu ea în țară. Un penultim capitol, Amintiri. Mărturisiri despre Mimi, adună opiniile oamenilor care au cunoscut-o ca artist și, mai ales, ca om, ca prieten. Un “om special cu sufletul luminos”, “un reper de admirat și prețuit în teatrul de păpuși”,”o îmbinare de poveste, sentimente, trăiri și amintiri”, “o persoană superioară prin educație, caracter, inteligență și cultură”, “un artist valoros, un om luminous, un bun și statornic prieten”, “o zână bună desprinsă din povești”, sunt doar câteva din gândurile împărtășite hârtiei. Omul din spatele scenei, ultimul capitol, o surprinde pe Mimi, omul simplu, vesel, care știa să se bucure de viață, de prieteni, de o carte.  În ultima fotografie, ne face cu mâna, nu de adio, ci “ne vedem mâine”.


Cartea lui Toma Hogea este documentată, elaborată, scrisă cu  infinită admirație, și, nu mă sfiesc să spun, cu dragoste, are un material ilustrativ extrem de bogat, iar condițiile grafice sunt excelente.

 

Toma Hogea-Păpușa era meu. Omul de teatru Maria Mierluț. Editura Sedcom Libris, Iași, 2024, 370 pag.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu