duminică, 21 iulie 2024

Unde ești, copilărie?

Suflet de copil este povestea imaginată și interpretată de Alexandra Pribeagu pe scena Teatrului Improteca, un teatru înființat în 2018, ca teatru de improvizație, care oferă pe lângă spectacole și cursuri de teatru pentru copii, adolescenți și adulți, evenimente corporative, ateliere.

Realizat ca lucrare de master la UNATC, Suflet de copil este o meditație despre copilăriei, asupra impactului pe care bunicii și vacanțele la ei le au asupra noastră. Cât de importantă este copilăria, cum amintirile ne năpădesc la un moment dat și ne hrănesc, poate pentru tot restul vieții. Parafrazând niște versuri celebre a-și putea spune: cine are bunici pe pământ, nu în gând, ar trebui să fie fericit.

O scenă cu panouri și ecran, câteva elemente de decor, proiecții, voci care o urmăresc. Un început cu accente muzicale grave (Cari Tibor), o lumină care scaldă scena, niște voci care strigă: nu vei reuși” și povestea (teatru de umbre) care începe să se deruleze pe un ecran. Bunicul bate fierul cât e cald și ciocănitoarea îi ține isonul, un scrânciob familiar, o fetiță și un cățel fericiți. Crâmpeie din amintirile unei copilării fără cusur ce strârnesc zâmbetul  protagonistei.

Spectacolul este împărțit în secvențe. Frământatul pâinii duce la o păpușă bibabo, un joc cu accente triste și vesele, apoi, joaca de pe câmp, cântecul bunicii, dansul cu pânza de plastic, cutia cu figurine din hârtie, etc. Alexandra Pribeagu a pus suflet în acest spectacol, joacă cu dăruire, cu credință.

Momentul cu păpușa care se cheamă Moțata este unul extrem de sensibil, mai ales prin povestea creării păpușii. Moțata vine din îndepărtata Siberie. Comandată în perioada pandemiei, împiedicată de războiul din Ucraina să ajungă în timp util în România, este rudă cu Zaharaska, păpușa dintr-un alt spectacol jucat de Lavinia Pop Coman și Ana Crăciun Lambru, creată la atelierul păpușarului din Tomsk, Vladimir Zaharov. El a murit într-un incendiu, izbucnit în micul său teatru din lemn, încercând să-și salveze creațiile. El a inventat wrist puppet (păpușă pe încheietura mâinii) care îndoaie brațele, clipește, mișcă degetele. Moțata a fost creată de un discipol al lui Zaharov. Un moment de mânuire adevărată, zici că-i vie!

Alexandra Pribeagu a fost ajutată în spectacol de o serie  de colegi. A scris povestea alături de Amalia Iorgoiu, iar conceptualizarea psihologică aparține Roxanei Călin. Actorii: Alina Elena Alexandru, Anda Brașoveanu,  Alexandra Brânză, Iulia Drăgoiu, Elena Man    (Umbre), Ștefan Craiu, Ruxandra Ilie, Crina Parasca, Alexandra Bușagă, Adina Răducă,(voci), Ada Zaharia (scenografie). Se impune o mențiune specială pentru muzica lui Cari Tibor, aproape un personaj în spectacol. Sunt momente în care ai senzația de interpretare muzicală live, atât de precisă este mânuirea (mai ales a Moțatei) care cade” perfect pe muzică!

Teatrul Improteca- Suflet de copil de Amalia Iorgoiu, Alexandra Pribeagu. Conceptualizare psihologică: Roxana Călin. Regie: Alexandra Pribeagu. Asistent regie: Taisia Orjehovschi. Scenografie: Ada Zaharia. Muzică: Cari Tibor. Distribuție: Alexandra Pribeagu. Umbre: Alina Elena Alexandru, Anda Brașoveanu,  Alexandra Brânză, Iulia Drăgoiu, Elena Man . Voci:   Ștefan Craiu, Ruxandra Ilie, Crina Parasca, Alexandra Bușagă, Adina Răducă. Premiera: 23 februarie 2024.

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu