marți, 25 martie 2025

Centenar NIna Cassian

 


 

Teatrul Național Radiofonic pentru Copii a sărbătorit centenarul nașterii scriitoarei Nina Cassian (1924-2014) cu premiera piesei Nică fără frică. In afară de poezie, memorialistică, dramatizări, traduceri, compoziții muzicale, pictură, Nina Cassian s-a făcut remarcată și prin scrieri pentru copii, dintre care amintesc câteva:  Prințul Miorlau, Botgros, cățel fricos, Chipuri hazlii pentru copii, Aventurile lui Trompișor, Uite-l este…uite-l nu este, etc. Scrisă în 1950, piesa Nică fără frică, ca și Ninigra și Aligru, a fost montată în multe teatre pentru copii pentru frumusețea și limpezimea scriiturii, pentru poezia, sensibilitatea și melodicitatea  cu care poeta s-a apropiat de lumea celor mici.

Nică fără frică este un basm în versuri, care are structura tradiționala a basmului, simplă, cu răsturnări de situații previzibile, dar spectaculoase, realizate prin forța cuvântului, vorbind despre curaj și inocență. Nina Cassian s-a jucat cu cuvintele, cu rimele, textul curgând lin, ca o apă curgătoare. Nică ne învață cum să ne învingem fricile, să fim îndrăzneți, curajoși, optimiști, oferindu-ne “soluții” despre cum trebuie trăită copilăria.

Diana Maria Mihailopol ne-a propus o versiune alertă, care scoate în evidență virtuțile textului, cu siguranță fiind atrasă de povestea în sine. Aventurile  lui Nică – fuga din Ţara lui Namilă-mpărat, întâlnirea cu poporul de boabe şi hârciogul, întâmplările din Oceanul lui Caracatiţă-mpărat şi cele din Ţara Barbă-Coţilor – se construiesc din scene dinamice, Nică fără frică a reprezentat un act de curaj pentru Nina Cassian, un fel de fugă de cenzura vremii (desi, o perioadă a fost o preferată a regimului communist), iar identitatea personajului principal nu însemna un nume inspirat din folclor, sau mai târziu din suita de nume proprii întâlnită în poeziile patriotice, ci începutul silabelor din numele și prenumele poetei, unite, ca două bucăți de inimi amorțite și apoi alăturate. Există și în Nică fără frică o serie de trimiteri la diferite tipologii reprezentative din istorie și din peisajele sociale ale vremurilor. În varianta pe care am construit-o eu, am apelat la metafore sonore, la muzici care au însemnat schimbarea unor mentalități în diferite perioade. A ieșit un basm hippie, nu atât pentru copii mari, ci mai ales pentru copiii mari de la 50 de ani în sus. Copiii și adolescenții de astăzi vor descoperi o evoluție a timpului prin filtrul simbolului și al greutății cuvântului în poezie, spunea regizoarea.

Spectacolul radiofonic începe cu o înregistrare din Fonoteca de Aur a poeziei Din copilărie. O parte dintr-o pasăre, citită de Nina Cassian. Intrăm încet-încet în lumea lui Nică, ghidați de timbrul inconfundabil al Rodicăi Mandache. Distribuția alcătuită de Diana Maria Mihailopol este numeroasă, formată din actori cunoscuți, din diverse generații); împreună crează o atmosferă plină de emoție. O coloană sonoră adecvată, un colaj de diverse stiluri muzicale, semnată de regizorul musical Andrei Miricescu și regizorul tehnic Mirela Georgescu,  a completat reușita unei lecturi savuroase a unui text “clasic” al literaturii pentru cei mici.

Înregistrarea mi-a adus aminte de cartea Ninei Cassian, cu  ilustrațiile lui Perahim, care a stat pe noptiera mea, ani și ani, apoi de o altă înregistrare, cea din 1964, de montarea de la Teatrul Țăndărică din anii 70 și,  ascultând versiunea nouă, am redevenit pentru o clipă, copilul care stătea cu urechea lipită de “cutia cu sunete”.

Teatrul Național Radiofonic pentru copii- Nică fără frică de Nina Cassian. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Diana Maria Mihailopol. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Andrei Miricescu. Regia tehnică: inginer Mirela Georgescu. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Distribuția: Ana Bianca Popescu, Rodica Mandache, Artur Vișan, Marius Manole, Marian Râlea, Catinca Radu, Ioan Batinaș, Paul Chiribuță, Mihai Gruia Sandu, Cezar Antal, Ana Maria Bălescu, Cristina Constantinescu, Eric Deliu, Alin Aronovici, Sabrina Iașchevici, Violeta Berbiuc, Radu Dumitrache. Data premierei: 7 -8 decembrie 2024.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu