marți, 17 martie 2020

Michael Caine- lectii de viata


Vă spune ceva numele lui Maurice Joseph Micklewaite? Sunt convinsă că nici nu vă imaginați cine se ascunde sub un asemenea nume? Este Michael Caine, unul dintre cei mai iubiți și respectați actori britanici, producător și autor cu o carieră de peste 60 de ani  în cinematografie, nominalizat la Premiul Oscar de șase ori, laureat de două ori și care are în palmares nominalizări și premii BAFTA și Golden Globe, a jucat în mai mult de 130 de filme și este...Sir. Este binecunoscut și pentru celebrul său accent londonez, fiind născut și crescut în cartierul Elephant and Castle în zona de sud a Londrei, într-o familie săracă (tatăl- hamal într-o piață de pește, mama- femeie de serviciu).
Alfie, Zulu, The Italian Job, Drumul spre victorie,Cavalerul negru, Copiii tatălui, Hannah și surorile ei sunt doar câteva titluri din lista filmelor în care a jucat. Într-un clasament întocmit de British Film Institute, șapte din filme făcute de Michael Caine în Anglia se gasesc între cele 100 dintre cele mai bune filme britanice ale secolului XX.
Editura Nemira a scos într-o nouă prezentare a  colecției Yorick, cartea lui Caine intitulată Arta de a asculta și alte lecții de viață.Este cea de a treia carte ce poartă semnătura actorului, prima tradusă în limba română, după: What’s It All About (1992) și The Elephant to Hollywood (2010). Amândouă vorbeau despre drumul parcurs din cartierul londonez sărac și rău famat până la Hollywood, un drum greu presărat cu tot felul de greutăți, umilințe, compromisuri, succese, eșecuri până a devenit o stea. Chiar el scrie în cartea tradusă în română: ”Lucrurile mici pot duce la lucruri mari. Și, dacă le faci așa cum trebuie, astrele se vor alinia când te aștepți cel mai puțin. Lecțiile lui de viață sunt trăite, experimentate și sunt bune de luat în seamă. A primit sfaturi de mulți actori mari, dar atunci când e întrebat ce i-ar sfătui pe tinerii care bat la porțile celebrității răspunde:” Să nu asculți niciodată de actorii bătrâni ca mine”. Arta de a asculta și alte lecții de viață „este o privire înapoi, în viața mea (...) și să găsesc în toate lecțiile pe care le-am învățat și pe care vreau să le împărtășesc nu doar actorilor de film în devenire, ci tuturor oamenilor.
Caine dovedește un talent special de povestitor, de observator al societății engleze și americane, al mediului cinematografic, are un umor sănătos. De exemplu, descrierile atmosferei din Londra anilor 50-60, când Michael Caine “lupta” pentru supraviețuire și afirmare: “a fost o perioadă palpitantă și pline de viață. Potrivită pentru un tânăr din clasa muncitoare în Marea Britanie. Generația mea a inventat o nouă lume plină de vitalitate, răsturnând atmosfera plictisitoare și mohorâtă de după război, și uite așa au apărut noi oportunități pentru oameni ca mine-nu doar în teatru sau film, ci și în modă, muzică, artă, gastronomie, literatură, politică-care nu existaseră până atunci.” Caine consideră că a fost un om norocos în comparație cu băieții din cartier.
Cartea poate fi considerată un fel de manual cu sfaturi pentru cei ce bat la porțile celebrității, dar și un “jurnal cu amintiri”, un volum trei, în care trece peste episoade detailate în celelalte cărți. Fiecare capitol al celor trei părți are un titlu ce poate fi grăitor, sintetizator și luat ca sfat: “fii norocos, fii pregătit”, “a te folosi de obstacole”, “să faci lucrurile care trebuie”, “repetiția înseamnă muncă”, “să fii decent”, “nu privi înapoi”,etc.
Prima parte se referă la începuturile de carieră, diversele joburi pe care le-a avut ca să poată supraviețui (spălător de vase, ambalator de rufe, paznic la un hotel rău famat, lucrător într-un șantier naval,etc.), sutele de castinguri, o primă căsătorie ratată. Partea a doua intitulată A trece testul se referă la roluri serioase primite („actoria de film este un amestec de pregătire și spontaneitate”), la actorii pe care i-a avut parteneri. Mărturisește că la început a fost un actor agitat, dar, o dată cu vârsta, a devenit relaxat pe platouri,dezvăluind și micile sale trucuri. Ultima parte, Cursa cea lungă, surprinde episoade din viața și cariera unui om celebru, bogat. „dacă în jurul tău totul se năruie, schimbă direcția. Reinventează succesul. Reinventează-te pe tine.” Aflăm că cele mai frumoase perioade din viața sa au fost cele în care a găsit un echilibru între carieră și viața de familie:” fastul,eleganța și praful de stele sunt foarte bune, dar nu-ți pot da o îmbrațișare caldă, cu degete lipicioase într-o noapte ploioasă.”
Întrebat care este secretul succesului său, Michael Caine a răspuns:”Supraviețuirea. Încă sunt aici. Continui să merg, chiar dacă uneori merg prin iad.În cele din urmă,succesul înseamnă supraviețuire.”Cartea Arta de a asculta și alte lecții de viață poate fi citită de oricine, fie actor sau om simplu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu