marți, 13 septembrie 2022

Dorothy, visătoarea de la malul mării

 

Ultima premieră de la Teatrul pentru copii și tineret ”Căluțul de mare” din Constanța, Dorothy în lumea lui Oz, reprezintă debutul regizoral al actriței Petronela Purima Tănase. Absolventă UNATC, secția Arta actorului mânuitor de păpuși și marionete, cu masterat în actorie la Universitatea Hyperion, cu studii de psihopedagogie, cu experiență la Teatrul Țăndărică și la Teatrul Metropolis, posesoarea unei trupe de teatru, Petronela Purima a avut curajul să-și încerce puterile și în regia de teatru pentru copii. Spun curajul pentru că și-a ales ca titlu un text clasic, des întâlnit în repertoriile teatrelor: Vrăjitorul din Oz. Pornind de la cartea lui Lyman Frank Baum (1856-1919), Petronela Purima Tănase și-a imaginat drumul inițiatic al lui Dorothy alături de jucăriile ei preferate, însoțită de jocurile pe care cu toții le-am jucat cândva. Călătoria pe care o face fetița de șapte ani este o aventură într-o lume în care visele se pot împlini, doar dacă vrem noi. O poveste despre curaj, prietenie, iubire, înțelegere, încredere, toleranță. Omul de tinichea, leul cel fricos, sperietoarea de ciori, personajele întâlnite pe drum în țara lui Oz sunt jucăriile primite de la părinți și legate de amintiri dragi. Fiecare jucărie, ca și Dorothy, visa la ceva și, de ce nu, ca și noi.  Oare nu sălășluiește în fiecare dintre noi o Dorothy? Și mici, și mari, avem dreptul să visăm, să ni se îndeplinească dorințele.

Baum spunea despre Vrăjitorul din Oz că” a fost scrisă doar pentru a-i încânta pe copiii de astăzi. Aspiră să fie un basm modernizat, în care se păstrează uimirea și bucuria, iar durerile de inimă și coșmarurile sunt lăsate pe dinafară”. Poate așa se explică imensa popularitate a cărții, precum și interesul regizorilor de teatru și film pentru micuța Dorothy, cățelul Toto sau  pentru celelalte personaje.



Textul Petronelei Purima este cursiv, are umor, păstrează firul poveștii clasice dar e presărat și cu mici “învățături” de tip didactic: “acasă e cel mai bun loc de pe pământ, o inimă bună poate schimba lumea, dorințele se îndeplinesc și în realitate”, etc., la care se adaugă ghicitori, cântece din copilărie (Melc, melc codobelc, Gărgăriță riță, Mă iubește, nu mă iubește, Pălărie într-un picior, ghici ciupercă ce-i, Împăcare împăcare fără nicio supărare). Altfel, rețeta spectacolului este  extrem de uzitată: muzica (Vlad Crețu) duce spre idea unui musical, de aceea și reacția micuților spectatori de a aplauda instant, scenografia (Vlad Tănase) funcțională, dar un pic prea colorată, proiecții (un glob, cer înstelat), personaje- actori cu măști, păpuși (stoluri de păsări, maimuțele, omida, buburuza, melcul).Vrăjitoarea cea rea are un costum interesant: trei perechi de mâini legate între ele (nu e o soluție nouă, dar de efect), Regele Șobolan- o pelerină pe care sunt cusuți șobolănuți și pe care o poartă cu mândrie.  Coregrafia (Alice Safta) este dinamică, antrenantă. Toto, cățelul preferat, este o păpușă pe mână care nu prea se lasă mânuită, stă cuminte, nu prea interacționează nici cu Dorothy, nici cu alte personaje.  Mi-ai fi plăcut să “aibă viață”, să aibă reacții. Dar, la sfârșitul spectacolului, se transformă într-un cățel adevărat, spre deliciul celor mici. Oglinda este elementul de final, fiecare personaj având propria-i oglindă, magică. Ceva despre light design: sunt unele momente cam prea întunecate, altele prea puternice,

În ceea ce privește distribuția, ea cuprinde o mare parte dintre actorii teatrului. În general, ei s-au achitat de rolurile încredințate (fiecare dintre ei joacă mai multe personaje), se mișcă bine, cântă bine. În rolul lui Dorothy am revăzut-o cu plăcere pe Denisa Iova, cea care a debutat în stagiunea trecută în rolul titular din spectacolul Alice  în țara oglinzilor. Denisa Iova are candoare, sensibilitate, se transpune în pielea unei fetițe jucăușe și bune la suflet și face din Dorothy un personaj credibil. În alte roluri: Clara Ghiuvelechian (Vrăjitoarea cea bună, în unele momente este un pic prea aferată, Mătușa lui Dorothy)), Ion Ciolan (Regele șobolan), Inga Marcu (Vrăjitoarea cea rea), Tiberiu Roșu (Sperietoarea), Andrei Stroescu (Soldățelul), Daniel Minciună (Leuțul), Claudia Brădescu (Regina maimuță înaripată) și Lică Gherghilescu (Vocea vrăjitorului, Unchiul lui Dorothy).

Dorothy în lumea lui Oz e un spectacol la care copiii participă, se bucură, iar apariția unui cățel adevărat, la final, smulge aplauze și strigăte de bucurie. Și mai e ceva: poate nu ar fi rău ca, din când în când, să săm de vorbă cu ai noștri copii și să-i întrebăm la ce visează, să le spunem că stă în puterea noastră ca să transformăm visele în realitate, dacă își doresc foarte mult.

 

 

 

Teatrul pentru copii și tineret „Căluțul de mare”, Constanța- Dorothy în lumea lui Oz, adaptare după romanul lui F.L. Baum. Scenariul și regia artistică: Petronela Purima Tănase. Scenografia: Vlad Tănase. Asistent regie: Lică Gherghilescu. Muzica: Vlad Crețu. Coregrafia: Alice Safta. Distribuția: Clara Ghiuvelechian, Ion Ciolan, Inga Marcu, Tiberiu Roșu, Andrei Stroescu, Daniel Minciună,  Claudia Brădescu, Lică Gherghilescu. Data vizionării: 10 aprilie 2022.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu