joi, 16 martie 2023

Trăind cu probleme

 


Andreea Roxana Bolovan, actriță la Teatrul de păpuși Puck din Cluj-Napoca, unde a acumulat experiență în exersarea diferitelor tipuri de păpuși și a jucat personaje diverse cu sau fără vorbe, este un spirit mereu în căutare de noi experimente, noi forme de expresie. Astfel, în afara rolurilor de la teatru, Andreea Roxana Bolovan a făcut regie, singură(Spiridușul voinic) sau cu alți colegi (Pădurea fermecată), a colaborat cu Mini Reactor-ul (ZekiRumBa), a ținut ateliere pentru copii.

În urmă cu ceva timp, a avut loc premiera spectacolului Afară, Înăuntru, propus de Asociația Cirkus Fairies din Cluj-Napoca, al cărui concept și scenariu îi aparțin. Este vorba de un basm teatral fără cuvinte, pentru adulți, în care se combină păpuși (bibabo, marionete, mască) cu teatru de umbre și  cu proiecții video.

“Am gândit spectacolul pornind de la povești personale pe care le-am dezvoltat ulterior”. Suntem invitați la o călătorie interioară, asistăm la confesiunea și trăirile unei fete obișnuite, care trăiește alături de noi, singură, sensibilă, căreia stresul cotidian îi dă nesiguranță, crează depresie. Eroina noatră trăiește într-o lume în care valorile nu mai sunt valori, tehnologia de ultimă oră (laptopul) ne agresează mai tot timpul, ajungând, uneori, să ne guverneze viața, să ne facă să devenim dependenți, asemeanea un drog. Ideea este că, dacă nu reușim să fim stăpâni pe situație, totul poarte degenera. Ecranul lui devine deodată supradimensionat și inundat de cifre enorme care vin în valuri peste noi, dominatoare. Asta e ce se vede din afară. Înăuntrul personajului este un mare gol, bântuit de frică și nesiguranță. Puterea virtualului  spune stăpânire pe mentalul eroinei și ia forma unei păpuși oribile, mici, neagră, păroasă, cu ochi bulbucați, care o ia de mână și o duce în călătoria deloc inițiatică. Momentele de umbre sunt bine executate, siluetele se decupează pe ecran, în alb-negru, ca să sublinieze și mai bine starea de alienare. Îți trebuie și ție, spectator, puțină imaginație pentru a descifra simbolurile pe care le propune povestea din ecran. Prin fața ta se perindă dracii din iad într-o sarabandă “drăcească”, vrăjitoarea cu mătură, liliacul și bufnița (apel la magia neagră), Adam și Eva care reprezintă idea salvatoare. Revenind “afară”, în fața laptopului, raportul de forțe este inversat: fata este din ce în ce mai mică, o păpușă și păpușa-monstru gigantică.

Andreea Roxana Bolovan este ajutată de Robert Gutunoiu (mânuire păpuși și umbre).

Concluzia ar fi că oricât de negru este “înăuntru”, ”afară” vom învăța să ne obișnuim și să trăim cu problemele și dependențele noastre.

Afară, Înăuntru este un spectacol ce îți dă de gândit, plin de metafore ce trebuie decantate.

 


Asociația Cirkus Fairies- Afară, Înăuntru. Concept, scenariu: Andreea Roxana Bolovan. Coordonare artistică: Kata Palacsay. Scenografie, pictură, costume: Florin Marin și Elena Ilash. Shadow puppet design și video: Maria Brudașcă. Design costume: Claudia Nemeș și Alexandra Cosnarovici. Compoziție muzicală: Danaga. Data vizionării: 27 noiembrie 2022.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu