joi, 16 martie 2023

Primul pas

 


Cine trebuie să facă primul pas? Bărbatul sau femeia? Ce presupune acest gest? Curaj, asumare, toleranță, renunțare, așteptare, iubire, respect, iertare?

Un posibil răspuns îl poate oferi spectacolul Fă tu primul pas jucat la Teatrul de Artă din București, de ani buni, cu succes. Recent, l-am vizionat pe platforma piciordeplay, în streaming. O comedie romantică scrisă de Jean-Claude Carrière (1931-2021). Romancier, scenarist, actor francez, laureat cu două Premii Oscar (unul onorific și altul pentru film de scurt metraj), nominalizat de alte trei ori, câștigător la Cannes, deținător și al unui Premiu César, Jean-Claude Carrière a colaborat cu Luis Buñuel, Pierre Étaix sau Peter Brook.

Fă tu primul pas ne prezintă o situație neprevăzută, un joc în doi, o poveste de iubire. Ce poți face când te trezești cu cineva necunoscut  în apartament? Te superi, te înfurii, îl dai afară pe ușă, intră pe geam, vorba vine. O cameră de burlac, un tânăr care se pregătește să plece la muncă, o tânără care intră cu un geamantan, se uită de jur împrejur, inspectând casa. Și, de aici, începe o sarabandă a erorilor, un joc de ping pong, în care mingea este când la unul când la altul. De la enervare și ură la iubire nu este decât un pas. Situația în sine are umor, relația dintre cei doi evoluează și urmărindu-i, nu poți să nu te întrebi: ce aș face eu dacă mi s-ar întâmpla?

Cei doi actori, Raluca Aprodu și Marius Călugărița, se sincronizează perfect, jocul lor are ritm, te prinde, sunt credibili. Raluca Aprodu creionează portretul unei fete frumoase, ușor enervantă și care știe ce vrea, deși are și momente de ezitare, el, Marius Călugărița, un bărbat singur, arogant, dezordonat, campion la cuceriri, nepregătit pentru o iubire care l-a luat prea repede.

 

 

Teatrul de Artă prin platforma piciordeplay- Fă tu primul pas de Jean-Claude Carrière. Traducere: Edith Negulici. Regia: Andrei Munteanu. Distribuția: Raluca Aprodu, Marius Călugărița. Data vizionării: 12 martie 2023.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu