joi, 30 mai 2024

Pupăza lui Creangă la Craiova

 

    Dacă ar fi să definesc, la prima vedere, spectacolul Pupăza din tei de la Teatrul pentru copii și tineret Colibri, atunci a-și spune: cântec, joc și voie bună. La a doua vedere este o adaptare după povestea lui Ion Creangă, o întâmplare din multele ce alcătuiesc Amintiri din copilărie, cartea de căpătâi a humuleșteanului, apărută în 1862.

     Nu știu alții cum sunt, dar eu nu o să vă povestesc multe despre pupăza care-l trezea pe Nică cu noaptea în cap, cucul arminesc” dus la târg spre vânzare, scapăt din mână de preot. Cristian Mitescu și-a conceput scenariul păstrând povestea inițială, amintind și de episodul cu scăldatul, cu furtul cireșelor, păstrând și particularitățile dialectale din zona Moldovei, dar scriind versuri pentru cântecele fiecărui personaj. Spectacolul a cărui regie o semnează este conceput ca o pledoarie pentru păstrarea obiceiurilor și tradițiilor românești, pentru că povestea se împletește cu dansuri populare (călușarii), avem și un taraf în miniatură, actorii poartă costume populare tradiționale, autentice. Ionuț Sergiu Anghel, semnatarul coregrafiei, a alcătuit o suită de dansuri care păstrează filonul autentic, muzica lui Viorel Andrinoiu valorifică tradițiile populare, unele bine-cunoscute.



Scenografia Eugeniei Tărășescu Jianu este simplă: două lăzi pe roți care devin spațiu de joc, o carte uriașă, deschisă și care frunzărită, schimbă cadrele. De diverse tipuri, păpușile sunt expresive, funcționale. Nică este super simpatic și șugubăț (interpretat de Andreea Ionescu), este o păpușă bunraku; taraful (o vioară, un țambal, clarinet, nai) care interpretează cu foc, printre altele, Hora staccato, la fel,  Baba Rada (Adriana Ioncu) sunt păpuși compuse, cum este și preotul (Marin Fagu); călușarii (Adriana Ioncu, Oana Stancu, Marin Fagu) sunt marionete. Oana Stancu, ca Mătușa Măriuca, este plină de temperament, supărată că personajul ei apare mai târziu, amenință că-și dă foc sau că dă foc la tot, iar atunci când trebuie să apară e de negăsit. Păpușa este bibabo. Finalul este plin de ritm, o horă executată frenetic cu marionete pe două fire. Din păcate, multe momente din spectacol sunt “umbrite” de luminile care nu funcționează cum trebuie, probabil din cauza unei dotări deficitare.

Cu siguranță că, Pupăza din tei din Oltenia, va cânta” mai multe stagiuni. Premiera de la Craiova este un spectacol foarte muzical, simplu de montat și în spații neconvenționale, cu umor, cu gaguri, antrenant, care folosește "rețeta" multor spectacole de gen.

 

Teatrul pentru copii și tineret Colibri- Pupăza din tei după Ion Creangă. Scenariul și regia: Cristian Mitescu. Scenografie: Eugenia Tărășescu-Jianu. Asistent de regie și coregrafie: Ionuț Sergiu Anghel. Distribuția: Marin Fagu, Andreea Ionescu, Adriana Ioncu, Oana Stancu. Premiera: 9 decembrie 2023.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu