miercuri, 24 iulie 2019

În ritm de rock


După succesul fulminant de critică și de  public al filmului Bohemian Rapsody, câștigător al câtorva Premii Oscar,interesul pentru legendara formație Queen și neuitatul ei leader, Freddy Mercury a crescut, readucând în atenția celor din generațiile mai tinere melodiile care  i-au făcut nemuritori. Cine și-a imaginat că musicalul We Will Rock You, Romania! va continua povestea s-a înșelat!  Robert de Niro într-o discuție cu doi dintre membrii formației, Brian May și Roger Taylor, i-a întrebat dacă nu vor să se facă un musical despre viața lor. Iar, Ben Elton, scriitor și umorist a scris libretul și a ales cântecele. Dar, We Will Rock You este o poveste manifest, cu accente science fiction care are mai multe mesaje adresate nouă tuturor, dar mai ales tinerei generații: o satiră la adresa super tehnologiei digitalizate care ne sufocă, o declarație de dragoste față de muzica adevărată, față de existența instrumentelor muzicale, a muzicii live și, o privire critică asupra revoltei față de un sistem dictatorial de supunere, de respectare forțată a unor norme de viață și de conduită.Viața multor tineri se „trăiește” digital, prieteniile sunt virtuale și artificiale,uneori periculoase, social media le guvernează viața, succesul online al unora devine model de urmat.
Ben Elton plasează acțiunea în anul 2319, când pământul este un  Iplanet, condus de un dictator, Killer Queen, șefa unei corporații (GlobalSoft) care producea jocuri pe calculator și pentru care cuvântul de ordine era uniformizarea caracterelor,le dicta ce să facă, ce să asculte, ce să gândească. În această lume nu exista muzică live, instrumente muzicale. Contra acestei Cruella de Ville sau Morticia Addams luptă Boemii ( care trăiesc underground și care luptă să păstreze tot ce este autentic din documentele pe care le dețin) și un tânăr rebel care visează versuri și melodii. Așa sună, pe scurt, povestea scrisă de Ben Elton, primită cu reticență de criticii britanici, conservatori, dar care a avut un mare succes de public.

Compania independentă Wonder Theatre, fondată în 2015 care se ocupă de entertainment pentru toată familia, promovând, în special, comedia, este producătoarea spectacolului We Will Rock You,Romania! regizat de Răzvan Mazilu. Aflat, la al șaptelea musical după Sunetul muzicii, West Side Story, Cabaret, Full Monty, Mon Cabaret Noir, Cărțile junglei, coregraful și regizorul Răzvan Mazilu ne propune o versiune plină de ritm, culoare, energie unde melodiile formației Queen domină scena, dar și inimile noastre. Este o producție de anvergură cu 22 de melodii live, 30 de actori, dansatori, instrumentiști, peste 50 de costume și peruci futuriste. O mențiune specială pentru inspirația pe care Răzvan Mazilu a avut-o atunci când a creionat costumele. Te duc cu gândul la marile case de modă, sunt spectaculoase, caracterizând fiecare personaj în parte. Despre coregrafie ce să mai vorbesc? Este plină de imaginație, modernă, punctând melodiile. Regizorul a adus și o contribuție românească”: a creat un personaj androgin, interpretat de Emil Rengle, câștigător al ultimului sezon de la Românii au talent, care este “cățelușul” lui Killer Queen. Momentul lui solo este primit cu aplauze. Apoi, unii interpreți folosesc mici ”mostre” de cântece românești spre deliciul publicului. Luminile inspirate și decorul care se “plimbă”contribuie și ele la atmosfera de Broadway pe care și-au dorit-o creatorii.
Cine este Killer Queen? Loredana Groza, care după rolul Donna din Mamma Mia! se află în fața unei noi provocări. I se solicită mai mult calitățile de actriță și, cred că se descurcă mai bine. Rolul de femeie rea, de dictator fără scrupule, senzuală, provocatoare alături de calițățile ei vocale incontestabile o prinde foarte bine. Mulți dintre tinerii interpreți au fost aleși în urma unui castig serios și sunt cunoscuți de la diversele emisiuni de talent televizate. Cei doi tineri rebeli Galileo Figaro și Scaramouche sunt interpretați de Lucian Ionescu și Mara Căptaru (are 16 ani și este încă elevă). Amândoi au voci bune, sunt naturali, firești, sunt credibili și emoționează. Lucian Ionescu, tânăr artist cu roluri în care s-a remarcat la Teatrul de Comedie, la Teatrul de operetă, Opera Comică pentru copii are umor, are carismă. El este rebelul, cel care visează versuri și frânturi de cântece și nu știe ce să facă cu ele. Ar putea fi o reîncarnare a lui Freddy Mercury. Lucian Ionescu însă nu cade în capcana de a-l imita, ci creează un personaj diferit. Mara Căptaru este o surpriză plăcută, calițățile ei vocale sunt deosebite și dublate de cele actoricești. Se mai remarcă Ana Bianca Popescu, laureată a Premiul UNITER pentru debut, colaboratoare “veche ”a lui Răzvan Mazilu care face din personajul ei Ozzi Osbourne unul ce se reține. Echipa boemilor, adică păstrătorii tradiției rock au nume binecunoscute iubitorilor genului: Marilyn Manson, Bruce Springsteen, Mick Jagger, Aretha Franklin, Katy Perry,Puff Daddy,Madonna,Jackson Five Kylie Minogue, Pau McCartney. Adrian Nour și el binecunoscut din spectacole muzicale și de teatru dans, are un rol pe care îl face nuanțat, cel al lui Khashoggi, comandantul poliției de la GlobalSoft. Surpriza vine din distribuirea lui Răzvan Vasilescu, în rolul lui Buddy, bibliotecarul care păstrează caseta-simbol/totem din epoca rock-ului. Actorul conferă sensibilitate, credibilitate, aduce o undă de duioșie și emoție. Cântecul These are the days of our lives (am păstrat titlurile în original, cântecele fiind interpretate în limba engleză) este un moment care impresionează, la fel ca și timbrul cald al actorului. We are the Champions! Deopotrivă spectatori, fani ai formației Queen mai vechi sau mai noi și echipa de realizatori.

C

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu