sâmbătă, 26 noiembrie 2022

În pași de dans

 

Niciodată nu am fost o bună dansatoare, deși mi-ar fi plăcut. Nu am luat lecții vreodată, dar cum niciodată să nu spui niciodată, am decis ca să profit de ocazia oferită de Teatrul de Artă și de platforma de streaming piciordeplay și să merg la…dans, poate s-o prinde ceva și de mine.

          Șase lecții de dans în șase săptămâni este titlul unui spectacol care se joacă cu succes de ceva ani și are la bază un text scris de dramaturgul american Richard Alfieri, nominalizat la Premiile Emmy și dublu câștigător al  Premiului Writers Guild. Născut în 1948, absolvent al Universității Yale, Alfieri este dramaturg, scenarist, romancier, producător de film și actor. Piesa Șase lecții de dans în șase săptămâni a avut premiera în 2001 la Los Angeles, s-a jucat cu casa închisă pe Broadway, a fost tradusă în 24 de limbi.

          La Teatrul de Artă, piesa a fost tradusă și regizată de Lavinia Jemna Olteanu. Cele două personaje sunt Lily Harisson, văduva unui preot baptist și Michael Minetti, pasionat instructor de dans, gay. O femeie singură, destul de sofisticată, bogată, plictisită și un tânăr care a renunțat la viața din New York din cauza prejudecăților, ajung să se cunoască pe parcursul lecțiilor de dans. Prima a fost un dezastru, fiecare dintre ei mințind și părând a avea firi, concepții diferite, caractere puternice. Fiecare lecție este o etapă în procesul de cunoaștere, de acomodare, descoperind fiecare sensibilitățile și vulnerabilitățile celuilalt. Amândoi mint, se agresează verbal, se jignesc, se ceartă, dansul este singurul lucru care îi face să cadă la pace.

Mesajul piesei este despre toleranță, despre discriminare, dansul fiind un pretext ce declanșează confesiuni, mărturisiri, frustrări.



Victoria Cociș  joacă cu multă dezinvoltură pe femeia răsfățată, fostă profesoară, văduvă de preot care a trăit în niște canoane stricte, cochetă, circumspectă în relația cu tumultuosul instructor care dă buzna în viața ei. George Constantinescu are energie, este când obraznic, când blând, când impetuos, când împăciuitor, dar uită, uneori, de faptul că personajul este gay.

Victoria Cociș și George Constantinescu l-au avut antrenor în ale dansului pe nimeni altul decât pe Mihai Petre. S-a dansat vals, tango, foxtrot, cha-cha, twist, dans modern, le-a plăcut actorilor (ei mai mult decât lui), au avut eleganță și chiar apetență pentru dans, ne-a plăcut și nouă.

Lavinia Jemna Olteanu spunea despre alegerea acestei piese: ”Șase lecții de dans în șase săptămâni” este o comedie bine scrisă, cu un dialog alert şi plin de haz, dar şi cu momente duioase, surprize şi răsturnări de situaţii, muzică şi dans. Farmecul acestei piese este că atinge toate aceste elementele sensibile, fără să intre în patetism, păstrând constant şi bine echilibrat limbajul de comedie. Iar dansul devine o metaforă a apropierii între oameni.” 

Nu știu dacă am învățat să dansez, dar am asistat la o lecție deschisă despre dans și viață.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu