joi, 20 iulie 2023

Magia păpușilor

 

Pe pagina de prezentare a Teatrului independent Magic Puppet din Cluj-Napoca stă scris:“Îmbinăm magia cu păpușăria și cu elemente de experimente științifice, ateliere, performance-uri stradale și, nu în ultimul rând, spectacole amuzante sau serioase atât pentru cei mici cât și pentru cei mari”. Principalul obiectiv al teatrului Magic Puppet este de a combate teoria cum că teatrul de păpuși/animație este numai pentru copii. Dar, în spectacolele din repertoriu există și reprezentații care fac educație prin joacă, improvizație, participare active a publicului.

Magic Puppet a fost înființat ca un teatru ambulant, în urmă cu aproape 10 ani, de către Silviu Rusti și Florin Suciu, absolvenți ai Facultății de teatru și film a Universității “Babeș- Bolyiai” din Cluj-Napoca, care au lucrat și la Teatrul Puck. Au vrut să demonstreze că se poate face teatru și în afara unei instituții de stat, folosesc spații neconvenționale, se bazează pe interactivitate, contactul direct cu publicul fiind esențial. Magie, ventrilolocie, experimente, construcție de baloane se adună cu poveștile cu păpuși și crează un univers aparte, în care copiii să învețe despre prietenie, despre frumos, despre viață. Din 2019 au și un sediu stabil.

Un aspect esential al activității celor de la Magic Puppet este acela că totul este făcut de mâna lor: scenariu, scenografie, păpuși, recuzită. Construcția unei păpuși poate dura între câteva zile și trei săptămâni, în funcție de complexitatea ei.

Din repertoriul variat aș menționa câteva titluri: Mini omul de știință, Cine e în Joben, Cipi și surpriza, Viața secretă a celor mai neșteptate obiecte, Pinguinul colorat, Istoria românilor pe scurt, 20 leghe sub mări, gen.OM, etc.

Spectacolul gen.OM este destinat adulților, face parte din proiectul “Teatrul de animație. Dezvoltarea publicului matur” și ne prezintă “binefacerile” patriarhatului în societatea contemporană. Trăim într-o lume dominată de bărbați, în care, uneori, violența se manifestă cu putere, în care egalitatea dintre bărbat și femeie este doar trâmbițată în scopuri propagandistice. În această lume nebună, nebună de legat, misoginismul încă este dominant, femeia trebuie să stea la cratiță, să aibă grijă de copii. Textul, scris de Ana Cucu-Popescu, este o înșiruire de scene care nu au legătură una cu alta, dar care vorbesc despre misoginism, pornind de la întâmplări aparent fără importanță și ajungând la situații complexe. Amuzant momentul muzical cu meserii care au și corespondent feminin, în afară de menajeră, fără masculin. Exemple de bărbați de diferite vârste și profesii care tratează femeile cu superficialitate, indiferență, sau o scenă cu oprimarea bărbaților, toate tratate cu umor moderat. Regizoarea Delia Gavlițchi a imaginat un spectacol simplu, cam tezist, scenografia (Florin Suciu) este formată din panouri care delimitează spațiul. Păpușile, concepute de Răzvan Chendrean, au expresie, sunt bine concepute, iar actorii  Andreea Ajtai, Florin Suciu, Oana Tămaș, Viktor Hegedus au creat personaje obișnuite, simple.

Spectacolele pentru copii sunt interactive, cu text (coerent, presărat cu învățăminte sau sfaturi) sau fără, cu elemente simple de magie. Am remarcat la spectacolele cu păpuși grija pentru modul în care arată păpușa sau marioneta. Sunt atent gândite și lucrate, funcționale, fie că sunt marionete cu tijă și fire (Pinguinul colorat), fie păpuși pe mână (Cipi, acest pitic uriaș).

Având la bază cartea Cipi, acest pitic uriaș, al cărei autor este Fodor Sandor (1927-2012), scriitor și traducător maghiar din Romania, spectacolul este amuzant, plin de umor și spune povestea lui Cipi, care, deși era un pitic ca toți piticii, era uriaș pentru inima lui mare și bună. În pădurea în care trăia, Cipi avea grijă ca totul să funcționeze corect, deși, de multe ori lucrurile nu ieșeau așa cum voia el. Păpușile sunt colorate, bine mânuite, decorul foarte simplu, iar povestea curge lin, copiii fiind încântați de Cipi și “ceata” lui.

Teatrul independent Magic Puppet încearcă prin forțe proprii să-și desfășoare activitatea, să supraviețuiască onorabil, păpușarii lui făcându-și meseria cu credință, cu dragoste de meserie și, mai ales, pentru copii.



 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu