joi, 20 iulie 2023

Muzică pe fire

 

Trupa de marionete a Teatrului Clasic “Ioan Slavici” și-a propus să ofere o “lecție” de istoria muzicii copiilor. Pentru părinți lecția este o călătorie în timp care stârnește nostalgii, amintiri.

 «Nimeni nu va ști niciodată să explice de ce o muzică e mai genială decât alta. Tu trebuie să o asculți, să o simți; numai așa vei avea mereu libertatea de a avea preferințe. Nimeni nu te va putea obliga să-ți placă o muzică doar pentru că e vestită a fi frumoasă. Apără-ți întotdeauna convingerile și nu te încrede în ceea ce numim „monopolul gustului”. […] Respectul pentru gustul celuilalt este punctul de plecare pentru orice relație umană».  Acest citat preluat din cartea lui Pascal Amoyel, Dacă muzica ar fi o poveste, mi se pare că ar putea fi un punct de pornire pentru spectacolul de la Arad, montat de Cristian Ban, Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor).Un punct de plecare pentru că personajele propuse au fost alese pentru că au reprezentat o etapă importantă în istoria muzicii: Mozart, Louis Amstrong, Maria Tănase, Janis Joplin, Elvis Presley, Amy Winehouse, David Bowie. Apoi, pentru că indiferent de stilul muzical, un cântăreț sau altul putea fi printre preferați, Și, în final, muzica este cea care unește suflete. Muzica bună dăinuiește peste timp, vindecă.

Regizorul Cristian Ban a imaginat o poveste cu niște extratereștri care ajung pe pământ și descoperă o ladă cu instrumente muzicale. De aici, nu-i decât un pas până la călătoria de la muzică clasică, blues, rock sau muzică lăutărească. Nu sunt simple numere cu marionete cu fire scurte pentru că, deși fără cuvinte, există unele momente cu poveste (cel cu Elvis care salută publicul din Romania și, chiar, face o cucerire, apoi, duetul peste timp între Mozart și Amy Winehouse).

Marionetele sunt aproape unu la unu cu modelele lor umane și este meritul Oanei Micu și al lui Claudiu Ionescu care au fost atenți la detalii de expresie, de îmbrăcăminte, la trăsături definitorii, marionetele fiind făcute la imprimantă 3D, un procedeu ce începe să fie din ce în ce mai folosit în teatrul de animație. Scenografia (semnată de Irina Chirilă) este simplă, un ecran care servește și pentru mici momente de teatru de umbre, accesorii diverse, instrumente, un stativ pentru marionete, etc. „Mă atrăgea ideea de a lucra cu marionete, pentru că mi se pare o lume foarte specială și o lume care oferă foarte multă libertate”, mărturisea într-un interviu, regizorul Cristian Ban.

Trupa de marionete din Arad, alături de cea de la Teatrul Țăndărică, sunt singurele care mai lucrează cu marionete cu fire scurte sau lungi. Actorii marionetiști care dau viață “legendelor” sunt: Adina Doba, Nuți Dorobanțu, Izabela Cotescu, Lăcrămioara Szlanko, Sorin Dorobanțu, Mircea Moș, Cristian Bordaș. Fiecare a găsit cheia personajului, mânuirea fiind ca la carte.



Un alt atuu al spectacolului este muzica live. Marionetiștii cântă, acompaniați de Paul Tonca, absolvent de Conservator, dar și de actorie și care folosește sintetizatorul sau chitara cu mare ușurință și care urmărește cu atenție fiecare mișcare a păpușii pentru a se sincroniza cu ea.  Nu poți să nu remarci și calitățile vocale deosebite ale lui Nuți Dorobanțu în What a Wonderful World sau când o interpretează pe Amy Winehouse.

Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor) este un spectacol distractiv, educativ, care pledează pentru armonie, care te face să te duci acasă și să asculți muzica din spectacol, să visezi și să te minunezi că niște  “biete”marionete pot fi atât de vii, de prezente. Cum se poate? Mergeți să vedeți spectacolul și actorii vă vor lămuri, cu siguranță.

 

Teatrul Clasic “Ioan Slavici”, trupa de marionete,Arad- Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor). Regia: Cristian Ban. Scenografie: Irina Chirilă. Construcție marionete: Oana  Micu și Claudiu Ionescu. Muzica: Paul Tonca, Coregrafie: Maura Cosma, Distribuție: Adina Doba, Nuți Dorobanțu, Izabela Cotescu, Lăcrămioara Szlanko, Sorin Dorobanțu, Mircea Moș, Cristian Bordaș. Data vizionării:5 mai 2023.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu