marți, 9 martie 2021

Într-un parc, pe o bancă

Qreator, o seară de iarnă,-1grad, ploaie, spectacol live pe terasă : Două liniuțe.” Frumoșii nebuni” din echipa Liei Bugnar (Marius Manole, Medeea Marinescu,  Anghel Damian,  Cătălin Babliuc,  Irina Antonie,  Alexandru Nagy și Lia Bugnar, în triplă calitate- actriță, dramaturg, regizor) au recidivat, propunându-ne o noua reprezentație în aer liber. Din nevoia de teatru a lor, dar și a noastră, din dragoste pentru meserie, din dor de scenă, din pasiune sau, poate,  ca o formă de protest.

V-ați întrebat vreodată, plimbându-vă într-un parc și stând pe o bancă, câte povești a trăit? Câte secrete știe, la câte săruturi a fost martoră! Câte lacrimi au spălat-o? Câți și-au scrijelit numele pe ea? Cu siguranță că nu! Vă puteți imagina ce gândește o rochie cumpărată de la Paris și care nu a fost îmbrăcată niciodată pentru că apăruse ocazia aia specială? Știți cum judecă un prezervativ expirat și uitat în portofel? Toate astea, la care se adaugă gândul care ne poate trece prin cap, au fost “înzestrate” cu calități omenești de către Lia Bugnar, personificate în comedia dulce amară Două liniuțe. Acele liniuțe care pot însemna bucurie sau lacrimi în viața fiecăruia dintre noi.


 

O piesă cu caracter educativ, dar nu tezist, pentru că replicile sunt bine scrise, cu umor se vorbește despre avort, contracepție, minciună, responsabilitate. Două cupluri, aceiași bancă dintr-un parc, două povești diferite. O fată a făcut 16 avorturi, urmează să mai facă unul, a încercat să se “sinucidă de trei ori” pentru băiatul de la care așteaptă un inel. Băiatul vine la întâlnire, spășit, plin de remușcări pentru ce au făcut, își mărturisește dragostea eternă și vine cu inelul. Nu cu cel pe care îl așteptă fata! Nu vă spun toată povestea lor. Vă spun doar că Irina Antonie și Anghel Damian, joacă firesc, natural, nimic nu pare cusut cu ață albă. O mențiune pentru Anghel Damian care face un rol demn de reținut, credibil, transmițându-ne emoția și vina pe care le simte eroul său. Al doilea cuplu are o altă istorie. S-au cunoscut pe internet, el pleacă de la pușcărie ca s-o vadă, dar o minte frumos, ea e fata serioasă, cuminte, timidă. Vorbesc cu detașare, fiecare vrea altceva pentru seara care trebuia să fie și ultima. Marius Manole și Medeea Marinescu se joacă cu noi “de-a râsu-plânsu”. Plâng ei, pe o bancă în parc, plângem și noi, acasă la căldură. Lia Bugnar este banca cea sensibilă, comentatorul  care le știe, le vede pe toate. Cătălin Babliuc și Alexandru Nagy întregesc distribiția.

”Cele două liniuțe sunt acelea de pe un test de sarcină, atunci când acesta iese pozitiv. Am ales titlul ăsta, pentru că spectacolul în sine e un test. Am încercat să testez cât de mult poți face spectatorul să râdă pe marginea unor subiecte extrem de triste. E de mirare cât de largi sunt limitele, cât de mult se întinde plapuma râsului, ca să zic așa. Spectatorul, dacă știi să-l iei cu tine, va râde de moarte, de naștere, de boală, de crimă, de singuratate, de nefericire”, spunea Lia Bugnar la premiera spectacolului.


 

Jucat live, montat live, cu un preambul filmat de Marius Manole cu ceva timp înainte de a începe, cu emoțiile inerente, spectacolul a avut o audiență mare, semn că ne e dor de a ne revedea în sala de teatru.

 

Qreator- Două liniuțe de Lia Bugnar. Regia: Lia Bugnar. Distribuția: Marius Manole, Medeea Marinescu, Anghel Damian, Irina Antonie, Cătălin Babliuc, Alexandru Nagy, Lia Bugnar. Data vizionării: decembrie 2020.

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu