marți, 11 august 2020

Despre generozitate cu muzică și dans

 

Dintre spectacolele pe care le-am urmărit online la Opera Comică pentru Copii, unul dintre ele mi-a atras atenția în mod deosebit: Erus și Valea Generozității. De ce? În primul rând pentru ineditul titlului, apoi, pentru că eram curioasă să văd cum cartea scrisă de consilierul în nutriție și fondatorul site-ului ViațaVerdeViu, Alec Blenche, în urma unui proiect desfășurat într-o școală generală din Constanța, este transpusă pe scenă. Și, nu în ultimul rând,voiam să văd modul în care Ana Crăciun Lambru, pe care o urmăresc de mult timp, a „citit” cartea.

Cine este Alec Blenche? Vegetarian, nutriționist raw vegan, fitoterapeut, cu studii universitare și  postuniversitare de drept și pedagogie muzicală, Alec Blenche este promotorul unui stil de viață sănătos, îi sfătuiește pe părinți să-și deprindă copiii  să trăiască  prin puterea exemplului lor, implicându-i în activități de cunoaștere și îmbunătățire personală. Este vorba de lucruri simple, precum plimbările în natură, îngrijirea plantelor, preparatul meselor în familie. Pentru copii este esențial să facă multă mișcare și să se joace mult, să mănânce alimente sănătoase, dar și să-și hrănească mintea cu cărți potrivite cu vârsta lor, care să le stimuleze imaginația, empatia și curiozitatea. Promovând aceste idei, Blenche a scris o serie de cărți, din care amintim doar: Erus și Valea Iubirii, Prințul păpădie și regatul florilor, Aventuri în țara nevirtuților, etc.

Crezul lui Blenche este unul extrem de generos: „Un stil de viaţă sănătos se bazează în primul rând pe iubire şi respect. Iubire şi respect pentru orice formă de viaţă care există pe planetă. Vorbim aici atât de animale şi de plante, dar şi de oameni. Deci trebuie să te iubeşti şi să te respecţi şi pe tine.“ Copiii noștri ar trebui de mici să învețe să trăiască frumos, iubind tot ce este verde, să ocrotească vietățile și natura.Iar armonia fizică și psihică trebuie hrănită cu povești, cu basme care să îi îndepărteze de calculator, tabletă, telefon mobil, cel puțin câteva ore pe zi.

În urma unui program de sănătate desfășurat într-o școală din Constanța, Alec Blenche a  scris prima sa carte pentru copii: Erus și Valea Răbdării. Aventurile micului Erus și ale prietenului său, Alpi, un măr care... vorbește, s-au bucurat de un asemenea succes, încât a continuat cu Erus și Valea Generozității. Autorul folosind fraze simple și convingătoare scrie despre respectul, dragostea și grija față de natură și față de tot ceea ce este viu, despre răbdare, generozitate și iubire. Sunt subiecte incitate pentru copii de azi pentru care informația este la un click distanță și care au nevoie și de astfel de povești, fără zâne, zmei, feți frumoși și ilene cosânzene, ci înspirate din realitatea de zi ci zi, trăită de ei, dar care să păstreze misterul poveștii, al basmului. Cine este Erus? Un băiețel crescut în zilele de azi, printre betoane, sufocat, ca noi toți, de deșeurile care se ard, de mizerie, de neglijență, de risipă, de insensibilitatea celor mari față de natură. Călătoria pe care o întreprinde în miraculoasa Vale a Generozității este un fel de călătorie a cunoșterii, a descoperirilor, a învățămintelor de tot felul.

Aceste idei predomină și în spectacolul Operei Comice regizat de Ana Crăciun Lambru, căreia i-am văzut mare parte din spectacole. Actor mânuitor la bază, preocupată de meseria ei, fire scormonitoare, plină de idei (în perioada de pandemie a făcut un atelier pentru crearea a 101 dalmațieni, dar și o emisiune întitulată Lumea lui Izi), Ana Crăciun Lambru a imaginat în spectacolul de la Opera Comică o lume de basm, o lecție deschisă, folosind mijloace și tehnici specifice artei păpușărești îmbinate cu muzică, dans, lumini, decor funcțional (panouri mișcătoare), proiecții care nu fac altceva decât să întregească firul narativ, fără a-l altera.Textul are umor, e ușor de înțeles, deși are unele stridențe care pot deranja adulții atenți. Damian Vlad a găsit sonoritățile muzicale potrivite pentru a îmbina cântecele solo sau de grup cu pașii de dans, atmosfera per ansamblu fiind agreabilă. Interpreții tineri au spontaneitate, voci bune, clare, dansează, mânuiesc. Mesajul simplu, direct, mijloacele tehnice care alternează, fără a îngroșa, culoarea și ritmul se adună la un loc în spectacolul Erus și Valea Generozității, și, chiar fără a fi un mare spectacol, poate suscita interes.

Regizoarea mărturisea legat de ideea acestui spectcol:Îmi doream de foarte mult timp să fac un spectacol care să vorbească despre Pământ, despre păduri, despre animalele pe cale de dispariție, despre ocean, despre toate lucrurile acestea care ne înconjoară și care sunt atât de fragile. Vrem să transmitem faptul că prin generozitate se pot păstra lucrurile acestea, poți păstra Pământul așa cum este”.

Opera Comică pentru Copii- Erus și Valea Generozității după cartea lui Alec Blenche.Regia,concepție și construcție păpuși: Ana Crăciun Lambru. Decor și costume: Iuliana Gherghescu. Muzică;Damian Vlad.Distribuție: Andrei Ionescu/Andrei Midișan. Ioana Rufu, Teodora Antal, Alexandra Giurca, Andreea Lucaci, Lavinia Pop Coman, Ana Maria Cucută/Ana Maria Crăciun. Data vizionării:19 aprilie 2020.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu