marți, 11 august 2020

Festival TES online

 


Ca mai toate instituțiile de spectacol din țară și Teatrul Evreiesc de Stat a intrat în “hora” transmisiilor virtuale, organizând cea de a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST- „THE BEST OF TES FEST" care s-a vrut a fi o retrospectivă online a unora dintre cele mai importante momente prezentate pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, pe parcursul primelor patru ediții ale Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST. O inițiativă lăudabilă care s-a alăturat festivalurilor de la Sibiu sau Craiova (Shakespeare) și care are loc nu numai în perioada dificilă pe care o traversăm, ci și în anul în care TES aniversează 72 de ani de existență și 144 de ani de la înfiinţarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden.

Programul festivalului a cuprins o selecție de spectacole din toate genurile  din SUA, Israel, Republica Moldova, Franța, Polonia, Rusia și TES, unele coproducții, colaje video cu actorii teatrului în limba română și în idiș, cu colaboratorii externi ai teatrului care au participat la primele patru ediții, cu imagini din arhiva teatrului.

Voi trece în revistă unele spectacole pe care am putut să le urmăresc, făcând slalom prin „pandemia” teatrală. Un spectacol agreabil, de fapt un concert de muzică tradițională idiș a fost cel susținut de Zalmen Mlotek din SUA. Dirijor, acompaniator, compozitor, pianist cu o îndelungată activitate artistică, Zalmen Mlotek este și directorul artistic al Teatrului Național Idiș Flosbiene, considerat a fi unul dintre cele mai longevive teatre idiș. Cântece de dragoste, triste sau vesele, unele cunoscute, reorchestrate, cântate cu sala, o voce învăluitoare, caldă. Teatrul Evreiesc de Stat Shalom din Moscova a prezentat  Pește umplut  cu garnitură de Alexander Levenbuk. Un musical în care combinația de cântece și dansuri tradiționale cu un umor fin creează o atmosferă cu parfum vechi. Spectacolul Vrăjitoarea este rezultatul unei colaborări între TES și Teatrul Folksbiene, Statele Unite ale Americii. Concepută ca o operetă cu tentă de basm piesa are ca subiect superstiția în vrăjitoare. „Am scris piesa în România, unde populația, fie ea de origine evreiască sau românească crede în vrăjitoare”. Iluzie, intrigi, suspans într-un specatcol regizat de Motl Didner și având o distribuție numeroasă: Raquel Nobile, Joseph Mace, Bruce Rebold, Luana Stoica, Rafael Goldwaser, Mircea Dragoman, Anka Levana, Veaceslav Grosu, Arabela Neazi, Darius Daradici, Monia Pricopi, Mihai Ciucă, Geni Brenda Vexler, Viorica Bantaș, Iolanda Covaci, Marius Călugărița, Neculai Predica, Nicolae Botezatu. Păunul de aur este un colaj din opera lui Itzik Manger, poet și dramaturg evreu de limbă idiș care a trăit în România și Polonia. Poezie modernistă inspirată din Talmud, articole, rescrieri și  adaptări teatrale, viniete literare despre istoria literaturii idiș sunt coordonatele activității literare a lui Manger. Spectacolul de la TES este regizat de Andrei Munteanu  fiind unul de muzică și poezie, cu orchestră live și care strânge în el durerea, bucuria, tristețea unui neam. Pentru Manger, păunul este  o pasăre rară, considerată simbolul mitic al cântecului idiș. „Pentru Mangher, păunul nu numai că a fost asemeni lui Pegas, capabil să traveseze locuri îndepărtate, imaginare. El exprimă, totodată, adâncimea, extensia dorului de o lume de mult dispărută pentru eternitate”, se spune materialul de prezenatre. Distribuția cuprinde o parte dintre actorii teatrului: Katia Pascariu, Geni Brenda Vexler, Veaceslav Grosu, Mihai Ciucă, Dorina Păunescu, Roxana Guttman, Viorica Bantaș, Mihai Nițu, Avi Hoffman, Efim Ciornâi, Suzana Ghergus, Alexandra Someș, Allan Rickman, Yelena Shmuelson, Aron Kula & TES ORCHESTRA – Bogdan Lifșin, AG Weinberger, Mihai Pintenaru, Rodica Doija, Sergiu Marin, Feras Sarmini.

Teatrul gazdă a prezentat în cadrul festivalului online în afara coproducției de care am vorbit: Visătorul de de Jean Henri Blumen, Primul cântec de Ițic Fefer, Nuntă în Ferval de H.Leyvik, în coproducție cuTeatrul Naţional Evreiesc Folksbiene (SUA), Scripcarul pe acoperiș , după povestirile lui Șalom Aleihem, unul dintre succesele de public ale TES.

            Această ediție a V-a, desfășurată într-o formulă inedită este un simbol al continuității, ce ilustrează dorința Teatrului Evreiesc de Stat de a menține viu spiritul limbii și culturii idiș, de a crea, chiar și de la distanță, o poartă spre cunoaștere, spre diversitate culturală, de a demonstra că, prin solidaritate, prietenie și sinceritate, valorile culturale reale sunt mai prezente și mai importante ca niciodată”.

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu