marți, 27 octombrie 2020

Încurcatele ițe ale iubirii

    După pandemia teatrală, care a adus o stagiune online, am trecut într-o etapă mai relaxată, o stagiune outdoor. Sigur, dacă vremea e îngăduitoare, dacă nu plouă și cu toate măsurile impuse de distanțarea fizică, de purtarea măștii, multe spectacole desfășurate în puținele grădini de vară bucureștene sau în curțile muzeelor, sunt sold out.

            Într-o seară sufocantă, Teatrelli ne-a invitat la o premieră online. Este vorba despre spectacolul-lectură performativ Să vorbesc cu tine scris de Ana-Maria Bamberger. Doctor în științe medicale, Ana- Maria Bamberger a început să scrie teatru în 2003 și are în palmares vreo 10 piese, dintre care două Noiembrie și Pește cu mazăre au fost jucate în București, având în rolul principal pe Olga Tudorache, la fel și Taxi Blues (cu Marius Bodochi și Dan Tudor), etc.

Să vorbesc cu tine a avut premiera la Paris la Théâtre Guichet-Montparnasse, în regia Codrinei Pricopoaia (care a jucat și personajul feminin alături de Geoffroy Vernin) și s-a bucurat de cronici favorabile. La Teatrelli, spectacolul este regizat și interpretat de Antoaneta Cojocaru secondată de Daniel Pascariu. “Oamenii au nevoie de ceva frumos, care să le aducă un strop de lumină și de bucurie", spunea actrița. O poveste de dragoste ca a fiecăruia dintre noi, în care Nina îl iubește pe Patrick, iar Patrick o iubește pe Nina. Aparent, nimic complicat, chiar banal. În povestea noastră, telefonul este al treilea personaj, martor, confesor, accesoriu, mijlocul principal de comunicare. Conversația lor dezvăluie povestea de iubire, dar și îndoielile unuia, luciditatea celuilalt și ne duce la o veritabilă analiză psihologică a sentimentelor și caracterelor celor doi. E greu sau e ușor să găsești fericirea în doi? Unii reușesc s-o găsească, alții o caută toată viața. Nina este cea lucidă, iar Patrick este tipul bărbatului torturat de gândul că ar putea fi părăsit. Cuplul lor poate fi oglinda noastră și avem astfel posibilitatea să ne analizăm, să facem o prospecție a propriei noastre povești de iubire. La fel ca și noi, cei doi au dubii, neînțelegeri, se emoționează, se întreabă ce e iubirea, cum e ea, și-și dau seama cât e de greu, uneori să spui un simplu te iubesc. Textul Anei-Maria Bamberger este bine scris, echilibrat și poate fi luat drept o comedie romantică, de situație și în care ne regăsim. Timp de 80 de minute stăm “închiși” într-o încăpere în care ni se vorbește de iubire cu emoție, cu seriozitate, dar și cu siguranța și precizia unei radiografii. Poate că după tot ce am trăit în ultimele luni Să vorbesc cu tine ne face bine, ne ajută să ne analizăm sentimentele.


 

Antoaneta Cojocaru aduce personajului Nina luciditate,dar și candoare, sensibilitate dar și maturitate, obiectivitate, joacă trăind povestea, iar Daniel Pascariu crează un personaj nervos (pe alocuri, prea nervos), destul de precipitat, dar care are și momentele lui de tandrețe când își mărturisește iubirea și dezamăgirile, frământările. Amândoi interpreții sunt credibili.

Decorul este extrem de simplu, 2 măsuțe, 2 fotolii, 2 telefoane, proiecție discretă, joc de lumini mai ales pe părțile coregrafice. Intermezzo-urile muzicale sunt bine alese, punctează traiectoria relație dintre cei doi, dinamizează acțiunea: Somewhere over the rainbow- deschide spectacolul, urmează Lucio Battisti cu E penso a te, apoi, Charles Aznavour- Hier encore, Nat King Cole cu Quizas, quizas, quizas, Robbie Williams și Nicole Kidman- Something stupid și Frank Sinatra cu Everybody loves somebody- finalul în care cei doi par fericiți, zâmbind și împrăștiind bucuria unei iubiri reciproce, iar coregrafia este simplă și sugestivă, cu accente comice.

 Să vorbesc cu tine, să comunicăm, să avem curajul să ne asumăm ce simțim ar putea fi mesajul acestui spectacol agreabil.

 

Teatrelli- Să vorbesc cu tine de Ana-Maria Bamberger. Regia: Antoaneta Cojocaru. Light design: Ștefan Vasilescu. Video credits: FOTOPUNCT. Distribuție: Antoaneta Cojocaru, Daniel Pascariu. Data premierei: 22.o7.2020

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu