Teatrul Avangardia este „un teatru independent care se autofinanțează din vânzare de bilete” ne informează site-ul teatrului. Adevărul este că, deși "copil" încă, Avangardia are o ascensiune rapidă și constantă în peisajul cultural românesc. Tot de pe site mai aflăm că: „Producțiile marca Teatrul Avangardia sunt spectacole de înaltă ținută artistică și care încearcă de fiecare dată să aducă ceva nou în peisajul teatral autohton. Specialitatea noastră sunt producțiile la scală mare și ne propunem ca de fiecare dată să ridicăm ștacheta din ce în ce mai sus. Teatrul Avangardia este un teatru puternic orientat către spectatori și ne preocupăm îndeaproape de fiecare aspect pe care îl implică vizionarea unui spectacol ca si experiență în sine, de la calitatea actului artistic, la accesibilitate, la confortul din sala de spectacol, experiența achiziționării de bilete, disponibilitatea informațiilor despre spectacole.”
Repetoriul este variat, iar unul dintre spectacolele de mare succes la public dar și de critică, jucat în toată țara, selectat în multe festivaluri este Demnitate cu Marius Manole și Șerban Pavlu. Un text de o actualitate dureroasă scris de un spaniol despre corupție, crimă, sete de putere, jucat impecabil. Fiind un spectator frenetic și încurajată de spectacolul mai sus menționat, am mai văzut și Intriga de Jaime Salom, un thriller polițist, dar și Toc Toc, o comedie, cam trasă de păr.
Totodată, Teatrul Avangardia este un exemplu prin program repertorial, prin modul său de a funcționa, că teatrul poate fi, în același timp, atât un produs de suflet, cât și o afacere capabilă să se autosusțină. Experiența consultantului artistic al teatrului, regizorul spaniol Ricard Reguant, în prezent directorul artistic al Teatrului Apollo din Barcelona, laureat Broadway World în 2015, considerat părintele musicalului în Spania, întemeietorul primei școli de musical din Spania, unul dintre primii realizatori de emisiuni de divertisment și seriale TV din Spania, nominalizat la premiile Goya este benefică. Lui i se alătură Mihaela și Marius Stanca în calitate de coordonatori, oameni inventivi.
Pentru a putea fi alături de spectatorii fideli, pentru a le oferi o alterenativă scurtă între cină și somn, teatrul a propus un nou proiect gândit pentru online și intitulat Microteatru by Avangardia. Un gen foarte popular în Spania și America Latină, care include piese de teatru de 15-18 minute, cu 1 până la 5 actori. Spectacolele sunt înregistrate acasă de fiecare, respectând indicațiile unui regizor, apoi montate de o echipă de specialiști. Într-o primă etapă, am văzut 4 piese cu tematici diferite, anunțate fiind încă 3. Emoție, divertisment, acuratețe, profesionalism, respect pentru public, dar și pentru noțiunea de teatru. Microspectacolele nu cad în derizoriu. Nu sunt sușe încropite la repezeală, ci gândite și coordonate de un regizor, montate în așa fel încât ai senzația unor filme de scurt metraj.
Pe întuneric de Octavi Egea a fost premiată în 2015 la Barcelona la Festivalul de Microteatru Pindoles. Este vorba de un cuplu care își dorește un weekend romantic la o cabană, dar el, un politician celebru, nu vine, iar ea, psihoterapeut, ajunge prima și rămâne pe întuneric. Speriată de situație, dar și de un apel telefonic care îi spune că va fi ucisă, vorbește cu soțul ei, împlorându-l să vină. Fără a intra în alte amănunte, aflăm că cel care vrea s-o ucidă este chiar soțul ei, care pune la cale un plan. Spectacolul are o tensiune bine dozată - care te ține cu sufletul la gură- și un final deschis. Textul este bine scris, poate cel mai bun din cele vizionate. Mi-a amintit de tematica din Demnitate. Cei doi interpreți principali, Șerban Pavlu și Camelia Pintilie fac niște roluri extrem de interesante, bine jucate. Alături de ei apar Alexandru Conovaru și Andrei Mateiu, regia fiind asigurată de Ricard Raguant.
Un alt spectacol cu un text interesant, mai ales spre final, este Ele de Marta Fons. Datorită Facebook-ului, două foste colege se văd la o cafea după mulți ani. Se complementează, se jignesc, își amintesc cum una i-a furat iubitul celeilalte. Ca să se răzbune, cea înșelată se combină cu soțul celei care a înșelat. Există și suspans și tensiune și elementul surpriză. Ștefana Samfira și Ioana Barbu sunt interpretele fostelor colege și acțiunea are loc într-un spațiu deschis, o terasă.
Iubire la distanță, text scris și regizat de Ricard Raguant tratează pandemia, subiectul la ordinea zilei. Este vorba despre frustrarea unui bărbat care a înfruntat singur “domiciliul forțat” și are nevoie de comunicare și sex la distanță. Deci, nu vă lăsați păcăliți de titlu, nu e despre o iubire sfâșietoare, ci e despre trăirile și nevoile unui bărbat singur. După mai multe telefoane date unor foste iubite, care îl refuză politicos, dă de una dispusă, dar... păstrez secret finalul. Alex Conovaru, Ioana Mărcoiu, Andreea Mateiu, Andreea Hristu, Ioana Barbu sunt corecți, iar textul mi s-a părut cel mai puțin realizat din cele vizionate.
Una mică de Octavi Egea este spectacolul care iese în natură, doi dintre eroi se trezesc într-o pădure. Două cupluri petrec la o cabană cu grătar, cu băutură, și pentru diversiune și pentru a sparge monotonia fac swing. Care e finalul? Deschis și la îndemâna fiecăruia dintre noi. O comedie ușoară, simplă, jucată corect de Vlad Bălan, Camelia Pintilie, Șerban Gomoi, Irina Sârbu.
Alternativa propusă de Teatrul Avangardia este o rezolvarea parțială a situației unor actori independenți rămași ai nimănui, a teatrului (bilete la convenabila sumă de 20 lei), dar reprezintă un mod de a câștiga un public numeros, care ar putea popula sala cînd se va reveni la normal.
Teatrul Avangardia- Microteatru by Avangardia. Pe întuneric de de Octavi Egea. Regia: Ricard Reguant. Distribuția: Șerban Pavlu, Camelia Pintilie, Alexandru Conovaru, Andrei Mateiu. Data vizionării: 20.07.2020. Ele de Marta Fons. Regia: Ricard Reguant. Distribuția: Ioana Barbu, Ștefana Samfira. Data vizionării: 21.07.2020. Una mică de Octavi Egea. Regia: Ricard Reguant. Distribuția: Vlad Bălan, Camelia Pintilie, Șerban Gomoi, Irina Sârbu. Data vizionării: 21.07.2020. Iubire la distanță de Ricard Reguant. Regia:Ricard Reguant. Distribuția: Alex Conovaru, Ioana Mărcoiu, Andreea Mateiu, Andreea Hristu, Ioana Barbu. Data vizionării: 22 iulie 2020.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu