marți, 27 octombrie 2020

Jocul de- a teatrul pe online

 

Teatrul la cinema este o platformă culturală care facilitează publicului larg accesul la spectacole live de teatru în cinematografele situate în centrele comerciale din București și din țară. În cadrul acestui proiect cultural sunt incluse spectacole pentru copii, titluri binecunoscute (Rapunzel, Capra cu trei iezi, Tom Dgețel, Ursul păcălit de vulpe, Muc cel Mic, Cenușăreasa și pantoful de sticlă,etc) dar și pentru adulți (Operatori de serviciu, Un matinal Tv din 2033).

Pandemia sanitară a obligat multe teatre, actori, companii independente să găsească soluÈ›ii pentru a fi vizibili când „casa” lor s-a închisȘi am asistat la o pandemie teatrală care ne-a ajutat pe noi, spectatori, să nu uităm de teatru, iar pe actori să fie aproape de public. Spectacolele online înregistrate sau live (la începutul stării de urgență) ne-au È›inut “treji”, la fel ca transmisiile de emisiuni comice de pe You Tube sau Facebook , cu unu sau mai mulÈ›i actori, mici recitaluri de poezie sau poveÈ™ti spuse. filmate È™i transmise de acasă (unele mai muncite, adică cu ilustraÈ›ie muzicală sau montate, altele slabe sau foarte slabe). S-au iscat discuÈ›ii, polemici legate de această formă de teatru È™i, deÈ™i nici eu nu sunt adepta ideii de spectacole on line, recunosc că au prins bine, teatrele au anunÈ›at cifre incredibile de urmăritori sau de vizionări.

Teatrul la cinema ne-a propus o premieră online cu Lasagna. Cu de toate, un text scris È™i regizat de Theo Herghelegiu. Noutatea spectacolului a reprezentat-o formula de realizare. Cinci actori români aflaÈ›i pe diverse meridiane ale lumii s-au filmat cu telefonul, acasă al ei, iar montajul s-a făcut la BucureÈ™ti. Despre ineditul situaÈ›iei, regizoarea Theo Herghelegiu povesteÈ™te:”ExperienÈ›a repetiÈ›iilor la acest proiect a fost (în mod neaÈ™teptat, recunosc!), una foarte emoÈ›ionantă È™i schimbătoare. Capricioasă, ca o domniÈ™oară nehotărâtă. ÃŽncepând cu modificarea titlului de la Anotimpul Lasagnei, la Lasagna, apoi la Dragoste în vremea lasagnei, ca în final să rămânem pe varianta: Lasagna. Cu de toate È™i terminând cu opÈ›iunile pentru forma grafică a afiÈ™ului, traseul aderenÈ›ei afective, profesionale È™i intelectuale la această piesă s-a dovedit unul destul de … poznaÈ™. IniÈ›ial, am fost convinsă (noi toÈ›i, de altminteri), că drumul de urmat este cel al sentimentalismului slav, cehoviano-ceaikovskian (patimă, lacrimi, suferință È™i graÈ›ie tristă), pentru că acesta părea să fie, indubitabil, eÈ™afodajul subteran al piesei. Ei, bine, nu! După ce s-au încheiat fimările online cu Adriana Pârvu (MAȘA) È™i apoi s-au încheiat È™i cele cu restul distribuÈ›iei È™i au fost asamblate… surpriză! Ne-a fost clar tuturor că MaÈ™a e foarte bine, toÈ›i ceilalÈ›i fraÈ›i Kozlovski sunt foarte bine, doar că puÈ™i laolaltă nu mai e deloc bine! De ce? Pentru că doza de dramatism susÈ›inut coerent È™i constant (È™i total legitimă, de altfel!) nu făcea decât să distrugă… fix dramatismul”.

Despre ce este vorba? Patru fraÈ›i, Kozlovski pe numele lor, o fată È™i trei băieÈ›i, trăitori la Moscova, s-au răspândit prin lume în căutarea libertății È™i a unei vieÈ›i mai bune. Ritualul era ca o dată pe an, de Sfânta Maria Mare să se întâlnească pe Skype È™i să povestească despre sine. Ce rol are lasagna? Când erau toÈ›i la Moscova, MaÈ™a, cea de a cincea soră, rămasă acasă, făcea o tavă de lasagna È™i, ca să primească o porÈ›ie trebuiau să spună un adevăr. Cu cât spuneau mai multe adevăruri, cu atât primeau mai  multe porÈ›ii. Ritualul întânirii virtuale era păstrat, fără lasagna, iar fiecare vorbea despre viaÈ›a lor, realizările lor, despre cum au cucerit lumea. Totul părea perfect, dar ceva răstoarnă situaÈ›ia. MaÈ™a cea moscovită nu apare la întâlnirea de pe Skype È™i fratele geamăn îi anunță că este la o mănăstire în Cipru È™i, probabil, nu poate intra în legătură cu ei. Cei patru continuă să discute, să se certe È™i, la un moment dat, o înregistrare cu MaÈ™a îi reduce la tăcere. O confesiune în care MaÈ™a recunoaÈ™te că nu a plecat de acasă È™i se adresează fiecărui frate. Cu luciditate, le spune fiecăruia adevărul viaÈ›a lor  ratată, despre minciunile pe care È™i le spuneau în fiecare an ca să pară că au cucerit lumea, dar, de fapt, lumea îi cucerise pe ei. După ce se termină înregistrarea, cei patru fraÈ›i află că sora lor a murit, intoxicată cu lasagna. Poate din cauză că a spus prea multe adevăruri, lasagna a fost numai pentru ea, a mâncat-o pe toată È™i a murit. Sau s-a sinucis?

Alienarea, limita dintre vis È™i realitate, cât e speranță în viață È™i cât suferință, adevărul  mărturisit doare, comoditatea de a minÈ›i sunt câteva dintre mesajele piesei lui Theo Herghelegiu. Textul nu mi s-a părut că are virtuÈ›i reale, iar introducerea unor expresii vulgare (e drept, folosite în limbajul  cotidian) m-au deranjat. De fapt, „spectacolul” a fost o joacă on line datorată tehnicii moderne.

Asemenea personajelor din piesă, actorii aleÈ™i trăiesc de mult timp în diverse colÈ›uri ale lumii Cesena, New York, Sacramento, Rocklin È™i Los Angeles. 

Gabriel DuÈ›u, aflat în Sacremento, este mai cunoscut pentru că jucat într-o telenovelă È™i îl interpretează pe Andrei, fratele cel mare, care se visa mare rock star, în stare să-È™i cumpere o insulă când va câștiga milionul de dolari, dar. de fapt, se ocupă de cabluri È™i boxe pentru marile formaÈ›ii. O viață ratată. Partitura lui DuÈ›u nu e foarte mare, personajul este cel care mai mult urmăreÈ™te discuÈ›iile, intervenind cu autoritatea fratelui mai mare, mai indulgent. "Singurul lucru pentru care merită să lupÈ›i sunt visele È™i aspiraÈ›iile tale ! Singurul lucru de la care nu ai voie sa abdici sunt visele tale ! Să visezi nu te costă nimic, îți creează doar o stare de plăcere extraordinară. Vrei mai mult ? MunceÈ™ti mai mult È™i poÈ›i visa È™i mai mult !”, concluzionează el. 


Mihai Danu, aflat în California, la Rocklin, a jucat la Teatrul din Piatra Neamț și la Odeon. El are o partitura ceva mai consistentă, a lui Iura, aventurierul care a bătut lumea cu afaceri nu tocmai legale, cu nevastă și copil, recalcitrant, nervos, pus pe harță. Mi s-a părut cea mai corectă interpretare, detașându-se prin nerv, trăire și emoție. ,,Ceea ce n-ai voie niciodată să faci, este să te relaxezi înainte de a suna gongul, sperând că adversarul te va ierta.''


 Florin PeniÈ™oară care a locuit la New York, iar acum este la Los Angeles,  îi dă viață lui Maksim, geamănul MaÈ™ei din Africa de Sud, unde se ocupă de producÈ›ia de ciment È™i este cel mai pacifist, mai îngăduitor, mai blând, mai calm dintre cei cinci. ''Oricât de tare ai greÈ™i în viață, nu trebuie să trăieÈ™ti în trecut. E bine să fii nostalgic, dar atât... Ridică privirea; mai e un pic È™i va veni alt capitol.'' 

 

Sonia, sora cea mică, este intruchipată de Maria Müller. ActriÈ›a cu studii la New York unde È™i locuieÈ™te are 23 de ani È™i personajul ei are mai mult un caracter băieÈ›esc. S-a visat doctor, dar este doar asistentă medicală, nu-i place să se dezvăluie prea mult despre ea È™i rezistă atacurilor fraÈ›ior ei. ''Tot ce contează pe lumea asta este să fim alături de familie. Să nu-i lăsăm niciodată pe cei dragi să uite că se pot bizui pe noi È™i să nu punem pe nimeni mai presus de familie. Ah, È™i desigur, să facem numai ceea ce ne place.” 


Adriana Pârvu locuieÈ™te la Cesena, a jucat la teatrul din Bacău È™i are rolul MaÈ™ei, cea care a rămas acasă È™i care este „rădăcina” fraÈ›ilor ei. Partitura ei deÈ™i scurtă este plină de dramatism, iar actriță a intuit datele personajului. ''Cel mai important lucru în viață este libertatea. Libertatea de a iubi, sau nu; de a ierta, sau nu; de a greÈ™i, sau nu; de a trăi, sau...''

 

 Lasagna. Cu de toate nu e teatru, ci doar un experiment destul de impersonal valabil numai în perioada când teatrul de acasă este doar acasă.

 

Teatru la Cinema- Lasagna. Cu de toate de Theo Herghelegiu. DistribuÈ›ia:  Gabriel DuÈ›u, Mihai Danu, Florin PeniÈ™oară, Maria Müller È™i Adriana Pârvu. Data vizionării:30 iulie 2020.

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu