luni, 1 februarie 2021

Punct lovit, punct ochit

Teatrul Avangardia a urcat online un nou spectacol din seria intitulată Microteatru: Bărbatul de la masa de alături. Conceptul este unul de succes și foarte popular în Spania și America Latină. La granița dintre teatru și film, piesele au o durată între 15-20 de minute, subiecte incitante - de la comedii la intrigă polițistă, personaje puține, actori cunoscuți. Dacă primele 3 spectacole erau filmate, așa cum se obișnuia în prima parte a perioadei de pandemie, acasă la actori, cu mobilul, al patrulea era la o terasă, Bărbatul de la masa de alături a ieșit la aer, adică la o cafenea. Textul este scris de Virginia Sánchez și regizat de Ricard Raguant. El a pus în scenă, impropriu spus de data asta, toate cele 5 micro spectacole, dar și Intrigă, TOC-TOC, Magnolii de oțel, Și din 10 n-a mai rămas niciunul, În ploaie și Șeful la Teatrul Avangardia unde este și consultant artistic. Din fișa de creație de pe site-ul Teatrului Avangardia am spicuit câteva date. În Spania, Ricard Raguant este recunoscut mai ales pentru musicalurile, comediile și thriller-ele puse în scenă, precum și ca întemeietor al primei școli de musical de pe tărâmuri iberice. De asemenea, numele lui este legat de apariția Televiziunii Autonome din Catalunya. Predă ca profesor la ESAEM (Școala Superioară de Arte Dramatice) din Malaga înființată de bunul său prieten, Antonio Banderas. A obținut și numeroase premii. A colaborat la 60 de filme, a creat seriale, a făcut dramatizări, a regizat emisiuni de tip eveniment,etc.


 

Bărbatul de la masa de alături este o comedie destul de amuzantă și cu un final neașteptat. De la replica “Scuzați- mă, domnule ați putea să-mi dați foc”?, o formulă clasică de a intra în vorbă cu cineva, se declanșează o conversație între un domn mai în vârstă (Alex Conovaru) și un tânăr (Șerban Gomoi), un obișnuit al cafenelei. Conversația începe amiabil și politicos, și, pe măsură ce acțiunea avansează, domnul în vârstă începe să-l agaseze pe tânăr cu tot felul de întrebări. Tensiunea și enervarea personajului lui Gomoi cresc când întrebările devin enervante și ating puncte sensibile (homofobie, sexualitate). Conversația este asemenea unui  joc de ping pong. Cine e domnul în vârstă? Nu cred că puteți ghici! Aflăm că este tatăl iubitei tânărului și că nu este de acord cu relația lor. Deci, el venise la “punct ochit, punct lovit”. Șerban Gomoi mi s-a părut că a reușit, prin interpretare, mimică și intonație, să creioneze un personaj mai bogat în nuanțe decât cel jucat de Alex Conovaru. Oricum, ieșitul din cadrul unei camere a dinamizat puțin spectacolul, a oferit o gură de aer și de lumină naturală, dându-i alt ritm.

 

Teatrul Avangardia- Bărbatul de la masa de alături de Virginia Sánchez. Regia: Ricard Raguant. Distribuția: Alex Conovaru, Șerban Gomoi. Data vizionării; 14 septembrie 2020.

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu