luni, 1 februarie 2021

Noi, cei patru muschetari

Noiembrie 2020. Afară, ploaie și urât. Teatre închise. Program încărcat online, festivaluri suprapuse,” Gaudeamus” și el online, agendă plină de ....renunțări. Ce să alegi? Și, când ai ales, constați că la tine spectacolul dorit nu se vede și renunți. Butonând, dau de o transmisie live a spectacolului Noi 4 de Lia Bugnar, la Qreator, o terasă din Piața Victoriei. Patru “mușchetari” (Oana Tudor, Maria Obretin, Lia Bugnar și Marius Manole) care “se luptă” să-și facă meseria, jucând în frig, la aer, fără mască, o comedie, cam amară. O joacă pentru ei și pentru noi. Nu e un spectacol nou, s-a jucat de zeci de ori în spații neconvenționale, dar și în săli de teatru și are o construcție aparent simplă, un subiect cu iz de telenovelă unde toate personajele sunt principale, iar  textul are umor, o ironie fină. Maria, o femeie frumosă se vede într-un bar cu prietena ei Oana ca să se plângă de soțul care o înșeală nu cu una, ci cu două femei. Maria știe că Oana este una dintre cele două, Oana nu știe că Maria știe. Victor nu este Adonis, ci un bărbat chelios, burtos, balonat (evident că Marius Manole nu are niciuna dintre aceste „calități”!). Cine e a treia? Vreo divă tânără, frumoasă? Șoc! E o femeie simplă, cu o poveste de viață ca-n... viață. Nu merg mai departe cu povestitul pentru că ar fi păcat să tai suspansul.

Lia Bugnar povestește cum s-a născut acest spectacol: Eram patru actori în curte la „Green” la o cafea și acolo limita e foarte mică între dacă stai la masă la o cafea sau repeți ceva. Și la un moment dat am zis: „Dar nu mă duc eu acasă și scriu o piesă și mâine ne vedem în același loc și toți care vor veni și ne vor întreba dacă suntem la o cafea, iar noi le vom spune că repetăm pentru un spectacol?” 


 

Ai senzația că este  o repetiție, actorii par a fi personajele piesei, dar și interpreții ei. Criza de nervi a Mariei, plecarea lui Manole de pe scenă, criza Oanei (cea a ratării unui spectacol și a momentului-cheie) te debusolează. Revenirea lui Manole te întoarce în piesa-piesă. Are loc o scenă emoționantă între el și personajul Liei Bugnar, mama și fiu regăsiți după mulți ani, o copilărie singurătică, o maternitate trăită în canal, o viață mizeră de prostituată. Un moment care putea să cadă în derizoriu, dar datorită celor doi actori a avut o mare încărcătură. „Toți pentru unul, unul pentru toți” ar fi caracterizarea pe care aș face-o actorilor. Nu pot spune că s-a detașat cineva, toți au fost credibili, entuziaști, degajați (uitând de frigul de afară!).

Cu public, spectacolul ar fi fost mai spumos pentru că s-ar fi putut interrelaționa, improviza. Așa, ei au jucat din dor de scenă  pentru noi care la căldură, am savurat, am râs, am plâns, gândindu-ne că pandalia pandemiei se va termina și vom reveni în sala de spectacol.

Qreator – Noi 4 de Lia Bugnar. Regia: Lia Bugnar. Distribuție: Maria Obretin, Oana Tudor, Lia Bugnar, Marius Manole. Data reprezentației:19 noiembrie 2020

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu