sâmbătă, 4 decembrie 2021

O junglă mai puțin fioroasă

 

M-am strecurat tiptil-tiptil printre copiii de grădiniță veniți la Teatrul Țăndărică să vadă spectacolul Cartea Junglei. Este vorba de o nouă versiune, semnată de regizorul Decebal Marin , o altă “citire” a aventurilor lui Mowgli, “puiul de om” crescut printre lupii din jungla indiană. Cartea lui Rudyard Kipling (1865-1936) apărută în 1894, a fost un punct de pornire pentru multe versiuni teatrale, cinematografice, de desene animate peste tot în lume, deci și în România.

Este o poveste cu animale sălbatice (lupi, urși, maimuțe, tigri, șerpi) care trăiesc conform legii junglei, “învinge cel mai puternic”, dar care nu are darul de a speria, ci vorbește  de tandrețe, de curaj, de bunătate  sau despre spiritul de sacrificiu, criticând ura, cruzimea, lașitatea. Adică lumea noastră cu bune și cu rele, văzută prin ochii lumii animale. În junglă există și umanitate, când o lupoaică hrănește un pui de om, îl adoptă, îl crește, îl educă. La prima vedere, Cartea Junglei pare o poveste pentru copiii ceva mai mari, dar se poate citi printre rânduri că e vorba de societatea umană, contemporană, despre maturizare, diversitate, acceptată sau respinsă.

Poate unii dintre noi avem un Mowgli al nostru sau poate o Bagheera, poate că desenele animate ale lui Disney ne-au marcat copilăria, dar așteptăm ca  orice reprezentație teatrală să ne aducă ceva nou, poate un alt Mowgli. Spectacolul de la Țăndărică mi-a lăsat, însă, un gust amar. De ce? Pentru că, știindu-l pe Decebal Marin, cunoscându-i calitățile de mânuitor, de regizor, de profesor, mă așteptam la altceva. Am urmărit un spectacol care nu m-a mișcat sau impresionat.



Primul lucru care ar trebui remarcat este, cred eu, legat de scenografie, realizată de Brândușa Ioan. Marea majoritatea a păpușilor, chiar dacă unele sunt haioase, sunt de mari dimensiuni, mânuite prin diverse tehnici (marionete cu fire scurte și lungi, cu tijă sau pe corpul actorului și combinate sau tip Muppets). Sunt unele momente în spectacol în care ele sunt greu de controlat și, de aceea, dau impresia că se mișcă ușor dezordonat. Excepție fac porcul spinos, liliacul, puii de lup, chiar și Bagheera sau Sherkan. Spectaculoasă este apariția lui Baloo, o păpușă mare, în care actorul este pe jumătate „îmbrăcat” în ea. “Dansând cu lupii” a fost un moment bine articulat și interpretat, sistemul de mânuire a permis o mișcare  coerentă.  

“Suntem copiii Mamei Natură”, cântecul leitmotiv al spectacolului (muzica Traian Păcurar) se reține ușor, e cantabil și dă un anumit ritm. Un moment care putea fi de reținut, dar care a fost ratat este cel al întâlnirii dintre Mowgli și Aisha. Duioșia momentului este anihilată de dansul din buric (e drept, de scurtă durată!), care nu-și avea rostul. Actorii mânuitori (Dora Ortelecan Dumitrescu, Mihai Dumitrescu, Grațiela Ștefan Ene, Ioana Chelaru, Adrian Lefter, Simina Constantin, Alina Petrescu, Roxana Vișan, Eugenia Barbu, Ionuț Păduraru) încearcă să creioneze personaje viabile, să “transfere” din personalitatea lor păpușilor pe care le mânuiesc.

Nu putea lipsi proiecția, care însoțește aproape întreg spectacolul și umple scena cu “vegetație”, “înverzind” cortina, pantalonii, fundalul, stâncile. De aici și ușoara întunecime a unor momente. Mici probleme ar fi și din punct de vedere al sunetului. În prima parte nu se prea aude ce spun personajele, deși actorii au microfoane. Privirea critică asupra spectacolului nu poate întuneca bucuria micuților spectatori pentru care Mowgli, Baloo, Bagheera, Sherkan sau chiar șarpele Kaa sunt prietenii lor, fiind cu toții “fii Mamei Natură”.

 

Teatrul de animație Țăndărică- Cartea junglei de Rudyard Kipling. Scenariul și regia: Decebal Marin. Scenografia: Brândușa Ioan. Caractere: Brândușa Ioan , Decebal Marin. Muzica: Traian Păcurar. Distribuția: Dora Ortelecan Dumitrescu, Mihai Dumitrescu, Grațiela Ștefan Ene, Ioana Chelaru, Adrian Lefter, Simina Constantin, Alina Petrescu, Roxana Vișan, Eugenia Barbu, Ionuț Păduraru. Data vizionării: 15.09.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu