sâmbătă, 4 decembrie 2021

Să vezi, să auzi cu inima

 Oana Popa, absolventă de actorie păpuși și regie teatru de animație, managerul proiectului Școala de Joacă, implicată în numeroase proiecte sociale, a prezentat un interesant și inedit spectacol, în premieră națională, ce a stat la baza examenului de masterat de la UNATC. Este vorba despre Închide ochii și ai să vezi mai bine, o piesă adaptată special pentru copiii cu deficiențe de vedere, auz și vorbire. Sigur că și ceilalți copii care vor să afle mai multe despre lumea în care trăim, să o înțeleagă mai bine, pot urmări spectacolul care se poate juca atât în spații neconvenționale cât și în săli de teatru. De exemplu, premiera a avut loc la Grădina Botanică.

În general, în România, nimeni nu se preocupă de cei cu dizabilități, fiindu-le de multe ori, refuzat dreptul de a merge la teatru, operă, muzeu pentru că...  De aceea, proiectul Oanei Popa este important pentru că, pentru prima dată, cineva s-a gândit că și această categorie trebuie tratată ca și copii tipici, oferindu-li-se acces la cultură. Copiii au putut să asculte povestea, să se miște, să vină cu jucării de acasă, să vorbească tare, să plângă, adică să fie liberi, fără să supere pe nimeni. Asemenea spectacole ar reprezenta un pas spre normalitate, spre conștientizarea existenței unei categorii aparte de copii ce trebuie tratați firesc. Sigur că nu e la îndemâna oricui un asemenea spectacol care implică costuri destul de mari, resurse suplimentare, iar alergatul, bătutul la ușă, refuzul, neputința, nepăsarea unor autorități face ca apariția unui astfel de “joc” să fie un exemplu. 




Regizoare și interpretă în spectacol, Oana Popa declara: “Este diferit. Nu atât complicat cât diferit. Noi vorbim pe scenă limba română, într-un spectacol tipic, și în sală ajung încă șapte limbi diferite. Asta ține foarte mult de echipa de accesibilizare - de cei care au grijă de sunet, de lumini, de limbajul semnelor, de interpretarea narativă, de atmosfera din sală. Când am pornit acest proiect pentru copiii cu dizabilități m-am gândit la mesajul pe care autorul piesei l-a scris în dedicația cărții pentru fiica sa, cu care tocmai fugise, înainte de 1989, din România - să nu uite să vorbească românește. Absolut toți copiii, cu toate dizabilitățile, trebuie să înțeleagă limba română. Și să înțeleagă un spectacol de teatru”.

Scenariul este simplu, dar plin de învățăminte, fiind o adaptare după Povestea seminței de Dumitru Radu Popa.  Copiii sunt purtați de o sămânță în lumea plantelor și a animalelor. Ca în orice poveste, în drumul ei spre cunoaștere, sămânța întâl¬nește tot felul de personaje care îi “predau” lecții despre empatie, descoperirea de sine, iubirea de semeni, cunoaștere, speranță. Trebuie să conștientizăm cu toții, mari sau mici, că și copiii cu anumite probleme sau dizabilități au aceleași dorințe cu cei tipici, doar că le percep altfel, reacționează diferit. Morala ar fi că nu trebuie să vezi sau să auzi ca să simți. Sufletul poate deveni ochiul sau urechea noastră.

Oana Popa a conceput un spectacol de animație cu actori și păpuși, “tradus” în limbajul specific pentru copii cu deficiențe de auz și vorbire, iar pentru cei cu deficiențe de văz este povestit. Un decor simplu (2 paravane, o masă, îmbrăcate în pânză și garnisite cu flori și frunze, pânze pictate în culori vesele, gen tablou și care se coboară), conceput de Andreea Maria Pană, păpuși de diverse mărimi, unele foarte simpatice (sămânța, omida, hârciogul, buburuza, furnica, fluturele), mânuite la masă și schițate de Oltea Clara Darângă Râșnoveanu, muzica scrisă de Iulian Vrabete (de la formația Holograf), o lumină caldă, constituie elementele care descriu povestea pe care Lavinia Chițu o traspune în limbaj mimico-gestual  în timp real, iar Andrei Cristea o interpretează pentru cei ce nu văd. Tinerii păpușari absolvenți (Alexandra Pripeagu, Nuța Ilie, Taisia Orjehovschi, Varinia Mitrea, Oana Popa) au mânuit, au cântat, au dansat cu un entuziasm debordant, încercând să demonstreze că deși nu există o experiență în domeniu pentru asemenea gen de reprezentații, un prim pas a fost făcut. Sperăm să nu rămână singular pentru că toții copiii sunt ai noștri, toți merită o șansă egală la viață normală, în care rușinea sau disconfortul să nu existe. Nu numai părinții, școala, educatorii trebuie să lupte, ci și statul care să trateze cu omenie, cu responsabilitate problema copiilor atipici. “Dacă închizi ochii, vei vedea întreaga lume prin inima ta” este una dintre concluziile cântecului  final, pe care îl fredonează copiii la ieșirea de la spectacol.

Școala de joacă- Închide ochii și ai să vezi mai bine.Scenariul și regia: Oana Popa.Schițe păpuși: Oltea Clara Darângă Râșnoveanu. Scenografie: Andreea Maria Popa. Muzica: Iulian Vrabete. Mișcare scenică: Nadia Dimitriu. Intrepretare mimico-gestuală: Lavinia Chițu. Interpretare narativă nevăzători: Andrei Cristea. Distribuția: Alexandra Pripeagu, Nuța Ilie, Taisia Orjehovschi, Varinia Mitrea, Oana Popa. Spectacol vizionat: 11 iulie 2021.

  


Un comentariu: