marți, 27 aprilie 2021

Și totuș iiubirea...

 Teatrul Avangardia continuă să ne ofere spectacole în premieră, în cadrul proiectului Microteatru. La cele șase titluri mai vechi ( Ele, Una mică, Iubire la distanță, Pe întuneric, Bărbatul de la masa de alături, L-am ucis pe Paco) s-a mai adăugat unul: Dragoste în vreme de coronavirus.

Micile „pastile” teatrale concentrate în 15-20 de minute abordează diferite teme și oferă o alternativă celor cărora le e dor de teatru, dar nu au timp pentru un spectacol online mai lung sau celor cărora  nu le dă pace curiozitatea. Sigur că nu e vorba de mari texte, de decoruri spectaculoase sau interpretări magistrale. Este un “paleativ”, o “pastilă” care se înghite repede, folosită cu succes în țările Americii Latine sau în Spania. Comedii, drame, thrillere, povești de viață care, în plină pandemie, la tine acasă, te țin în contact cu un altfel de teatru. 

Dragoste în vreme de coronavirus este un text scris de Ricard Reguant, regizor spaniol despre care am mai scris. Un poem de dragoste și speranță, cu un singur personaj. Eroul nostru este internat în stare gravă, la limita dintre viață și moarte, și singura lui alinare este asistenta care are grijă de el. Un chip pe care nu-l vedem, dar îl simțim. Ea poate fi iubita de dincolo de zidurile spitalului, căreia îi vorbește cu speranță, cu dor, cu dragoste și care, la rândul ei, îi simte teama, angoasa, îi înțelege nevoia de a vorbi. O „fata morgana” care are un singur gest vizibil, îi potrivește masca pe față. Personajul interpretat de István Téglás este pe patul de spital, trăind la limita dintre abandon și speranță, la fel ca milioane de oameni de pe glob atacați de păcătosul virus, care ne-a dat viețile peste cap. Monologul lui pare un poem de dragoste și, deși nu e în versuri, are o anumită muzicalitate, sensibilitate. Se simte nevoia personajului de a trăi o iubire adevărată, purificatoare. Actorul István Téglás, care stă în pat, cu masca pe față, și căruia i se văd doar ochii, când veseli, când triști, și-a luat în serios partitura, conferindu-i căldura și emoția necesare. István Téglás demonstrează că nu trebuie să ai la îndemână un rol de mare întindere ca să se rețină. Destul de ingrat personajul său din Dragoste în vreme de coronavirus ( stă nemișcat în pat, cu fața acoperită), dar actorul reușește să creeze un scurt moment sensibil. Nu știm dacă viața îi va oferi personajului o nouă șansă de a trăi și iubi; noi putem doar să ne imaginăm ce variantă ne convine.

Regizorul Ricard Reguant a folosit doar prim- planuri ale actorului, cu cadre restrânse, pentru a da o anumită tensiune. Muzica spectacolului este compusă de Pep Sala, cunoscut compositor catalan, autor a peste 500 de melodii, a produs albume pentru multe grupuri, a scris muzica de film și de teatru și se află la a doua colaborare cu Teatrul Avangardia, după Și din 10 n-a mai rămas niciunul.


Teatrul Avangardia- Dragoste în vreme de coronavirus de Ricard Reguant. Regia:Ricard Reguant. Muzica: Pep Sala. Distribuția: István Téglás. Data vizionării: 4 februarie 2021.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu